Vesti > Svet

Životna TRKA sa VREMENOM: Indijski radnici skoro 60 sati ZAROBLJENI u tunelu

40 ljudi čeka da vidi svetlost dana, a sve zbog lošeg državnog projekta

Autor: K1info/index.hr

14/11/2023 > 22:19

podeli vest:

Životna TRKA sa VREMENOM: Indijski radnici skoro 60 sati ZAROBLJENI u tunelu
Foto: Freepik.com


Spasioci pokušavaju da dođu do 40 indijskih radnika zarobljenih u urušenom tunelu već gotovo 60 sati i nastoje da postave široku čeličnu cev u nadi da će moći da je koriste za izvlačenje radnika. Zarobljeni muškarci su sigurni i dobrog stanja, navele su vlasti. Doprema im se hrana, voda i kisik kroz cevi. 

Tunel dug 4.5 kilometara, koji se gradi u državi Utarakand na autoputu koji je deo hinduističke hodočasničke rute Čar Dam, urušio se u nedelju oko 5:30 po lokalnom vremenu. U noćnoj smeni bilo je 50 do 60 radnika i oni koji su bili blizu izlaza iz tunela su uspeli da izađu, ali je njih 40 ostalo zarobljeno, rekao je lokalnim medijima radnik koji je uspeo da izađe iz tunela.

- Ovo je vrlo izazovan posao, jer dok čistimo krhotine, sve više njih pada, pa to pokušavamo da zaustavimo upotrebom cementa - rekao je Mosen Šahidi, za novinsku agenciju ANI. Muškarci su zarobljeni na prostoru od oko 50 do 60 metara, rekao je on. 

Regija podložna klizištima, potresima i poplavama

Devendra Sing Patval, državni funkcioner za odgovor na katastrofe, rekao je da su spasioci izgradili platformu za umetanje cevi za evakuaciju i da su krenuli sa bušenjem. Patval je rekao da se ne zna koliko će trajati izvlačenje radnika. Tim geologa stigao je kako bi utvrdio uzrok nesreće.

Regija je podložna klizištima, potresima i poplavama, a incident je usledio nakon sleganja tla. Geolozi, stanovnici i nadležni za to krive brzu gradnju u planinama. Radovi na deonici tunela započeli su 2018. i trebalo je da budu dovršeni do jula 2022., ali je završetak odložen za maj 2024, saopštila je vlada. 

- Prvo smo mislili da se radi o manjem urušavanju i počeli smo da uklanjamo krhotine kako god smo mogli - rekao je za list "Indian Express Rajeev Das", radnik koji je uspeo da se izvuče. Rameš Kumar, otac zarobljenog radnika Akiliša Kumara, rekao je da je poslednji put razgovarao sa svojim sinom tri dana pre incidenta i da je on planirao da poseti porodicu za vikend kad se održavao hinduistički festival Divali.

Kontroverzni projekat

- Njegova supruga trudna je nekoliko nedelja i nismo joj rekli, jer je već zabrinuta i pod stresom - rekao je Kumar. Autoput Čar Dam jedan je od najambicioznijih projekata vlade. Cilj projekta je da poveže četiri važna hodočašća kroz 889 kilometara dug put čija cena izgradnje iznosi oko 1.5 milijardi dolara.

Stručnjaci su kritikovali projekt, a neki radovi su obustavljeni nakon što je na stotine kuća oštećeno u sleganju tla duž tih ruta. Uticaj projekta nije ispravno procenjen pre početka izgradnje, navodi se u izveštaju.

Projekt je odobren 2021, ali je sud upozorio da vlada treba da uzme u obzir zabrinutost i izgradi strategiju za zaštitu okoline. Ogovoran za to podnio je ostavku prošle godine i naveo da je frustriran što nisu sprovedene njegove preporuke. 

Savezna vlada je objavila da je upotrebila ekološki prihvatljive tehnike u projektiranju kako bi geološki nestabilne deonice učinila sigurnijima. Glavni ministar Utarakanda, Puškar Sing Dami, rekao je u utorak za ANI da će država ispitati kako se sprovode radovi u svim tunelima u izgradnji kako bi osigurala da se oni sigurno dovrše. 

Ostavite komentar