Vesti > Svet

Oni mogu SVE DA REŠE - AKO HOĆE: Sastanak Bajdena i Sija PLANIRAN ZA 15. NOVEMBAR

Predsednici SAD i Kine planiraju da održe bilateralne razgovore u San Francisku, na marginama samita lidera APEC-a

Izvor: K1info/Tanjug

08/11/2023 > 08:35

podeli vest:

Oni mogu SVE DA REŠE - AKO HOĆE: Sastanak Bajdena i Sija PLANIRAN ZA 15. NOVEMBAR
Foto: Tanjug/AP


Predsednici SAD i Kine Džozef Bajden i Si Đinping planiraju da održe bilateralne razgovore u San Francisku 15. novembra, na marginama samita lidera  Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), javlja agencija Kjodo pozivajući se na visokog američkog zvaničnika koji je tražio da ostane anoniman.

Taj zvaničnik je rekao da Sjedinjene Države i Kina vrše poslednje pripreme za sastanak Bajdena i Sija, navodi agencija, dodajući da Kina tek treba da potvrdi prisustvo Sija na predstojećem samitu APEC-a.

Sastanak će biti održan u trenutku kada dve velike svetske sile pokušavaju da pronađu načine da ublaže svoje jako rivalstvo, iako geopolitičke tenzije između njih ne pokazuju znake jenjavanja, ocenjuje agencija.

Bajden i Si su se prethodno sastali u novembru prošle godine na Baliju, u Indoneziji, tokom samita Grupe 20.

Bela kuća je saopštila da bi Bajden trebalo da otputuje u San Francisko 14. novembra, dan pre otvaranja samita na kojem će učestvovati 21 pacifička država, uključujući Australiju, Hong Kong, Japan, Peru, Južnu Koreju, Tajvan i Tajland.

Kineski šef diplomatije Vang Ji posetio je Vašington krajem oktobra i odvojeno se sastao sa Bajdenom, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom.

Iako neslaganja dve sile oko važnih pitanja ostaju, Vašington i Peking su u više navrata saopštavali da žele da "odgovorno" upravljaju bilateralnim odnosima i osiguraju da njihova konkurencija ne pređe u sukob, navodi Kjodo.

Ostavite komentar