Vesti > Svet

RUSIJA I KINA U CENTRU PAŽNJE na forumu "Jedan pojas, jedan put", evo šta je PLAN PUTINA I SIJA

Dve zemlje dele želju za obostrano korisnom saradnjom, predstavljena ideja o formiranju velikog evroazijskog prostora

Izvor: K1info/Tanjug

18/10/2023 > 07:11

podeli vest:

RUSIJA I KINA U CENTRU PAŽNJE na forumu "Jedan pojas, jedan put", evo šta je PLAN PUTINA I SIJA
Foto: Tanjug/AP


Rusija i Kina dele želju za ravnopravnom, obostrano korisnom saradnjom radi postizanja dugoročnog ekonomskog napretka i društvenog blagostanja, uz poštovanje prava svake države na sopstveni model razvoja, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin govoreći na forumu "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu.

Putin je istakao da je kineska inicijativa "Jedan pojas, jedan put" u skladu je sa ruskim idejama o formiranju velikog evroazijskog prostora, gde će biti povezani različiti integracioni procesi, uključujući Evroazijski ekonomski savez, prenosi agencija RIA Novosti.

Prema rečima Putina, Inicijativa "Jedan pojas, jedan put", građena na takvim osnovnim principima, dobro se uklapa sa integracionim procesima koji se razvijaju u različitim regionima. 

- To je takođe u skladu sa ruskim idejama o stvaranju integracione strukture u kojoj bi u potpunosti bila obezbeđena sloboda trgovine, investicija, rada i uspostavljena međusobno povezana infrastruktura - rekao je Putin.

Kina ne prihvata blokovsku politiku i protivi se jednostranim sankcijama, saopštio  je kineski predsednik Si Đinping danas na ceremoniji otvaranja Trećeg međunarodnog foruma "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu.

- Ne učestvujemo u ideološkoj konfrontaciji, geopolitičkim igrama ili blokovskoj političkoj konfrontaciji. Protivimo se jednostranim sankcijama, ekonomskoj prinudi i prekidu veza", izjavio je kineski predsednik - prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao da Kina ne teži izolovanoj sopstvenoj modernizaciji, već je spremna da uloži napore da sprovede modernizaciju svih zemalja sveta,

Si je u svom obraćanju  obećao veću pristupačnost kineskom tržištu za međunarodne kompanije i nove investicije koja prelaze 100 milijardi dolara za druge ekonomije u razvoju, kao i dve razvojne banke, Kinesku razvojnu banku i Izvozno-uvoznu banku Kine, sa finansijskim okvirom od 47,9 milijardi dolara, kao i dodatnih 11 milijardi dolara koje će biti uloženo u projekte inicijative "Pojas i put", prenosi AP.

On je takođe dodao da je se u okviru ovog samita održava i poslovni forum, na kome su postignuti sporazumi o saradnji u vrednosti od 97,2 milijarde dolara.

Kineski predsednik poručio je da su se u toj saradnji "nacrti pretvorili u prave projekte". 

Obraćajući se pred više od 1.000 kineskih i stranih delegata  Si je rekao da je takva kineska politika pojačala protok robe, kapitala, tehnologije i ljudskih resursa u zemlje koje učestvuju u inicijativi, prenosi Rojters.

- Kina je postala glavni trgovinski partner za više od 140 zemalja i regiona, a postaje i glavni izvor investicija za sve veći broj zemalja - naglasio je predsednik Kine, prenosi agencija RIA Novosti. 

Treći međunarodni strateški forum "Pojas i put" otvoren je danas u Pekingu, a okupio je zvaničnike iz više od 130 zemalja i 30 međunarodnih organizacija. 

Ostavite komentar