Vesti > Svet

Ministar pravde Belgije podneo OSTAVKU zbog PROPUSTA oko TERORISTE iz Brisela

Pucnjava se dogodila uoči fudbalske utakmice između Belgije i Švedske, a napadač je ilegalno boravio u zemlji

Izvor: K1info/Tanjug

21/10/2023 > 09:38

podeli vest:

Ministar pravde Belgije podneo OSTAVKU zbog PROPUSTA oko TERORISTE iz Brisela
Foto: Tanjug/AP Photo/Martin Meissner, File


Ministar pravde Belgije Vensan van Kvikenborn podneo je u petak uveče, 20. oktobra, ostavku na konferenciji za novinare na kojoj je prisustvovao i glavni briselski tužilac Johan Demil.

Njegova ostavka dolazi posle informacije dobijene u petak ujutro, a tiče se teroriste koji je ubio dve osobe u ponedeljak u Briselu. Tunis je 15. avgusta 2022. godine zatražila isporučenje Abdesalema Lasuda.

Belgijsko Ministarstvo pravde prosledilo je zahtev 1. septembra prošle godine javnom tužilaštvu Brisela, ali slučaj nije procesuiran: nadležni sudija nije postupio po zahtevu za ekstradiciju.

Ukupno, 31 zahtev za ekstradicijom je prosleđen sudu 2022. godine, 30 je procesuirano, ali taj koji se ticao Lasuda nije. Upravo je Lasud izvršio teroristički napad.

- Ovo je pojedinačna, istorijska i neprihvatljiva greška sa dramatičnim posledicama - rekao je ministar Van Kvikenborn.

Dodao je da preuzima političku odgovornost tako što će podneti ostavku.

Foto: Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

- Nezavisnost sudije je temelj naše vladavine prava. Uvek sam branio taj princip i nastaviću. Kao ministar pravde, ne mogu nikako da utičem na odluke sudije. Iako je ovo bila odluka nezavisnog sudije, želim da preuzmem političku odgovornost za neprihvatljivu grešku. Iskreno se izvinjavam u ime Ministarstva pravde žrtvama i njihovim porodicama. Takođe se izvinjavam, u ime ministarstva, i švedskom narodu, ali i našim belgijskim sunarodnicima - rekao je bivši ministar.

Briselski tužilac Demil govorio je o "nesrećnom spletu okolnosti".

Van Kvinekborn dodao je da je dojava od strane policijske službe o potencijalnoj radikalizaciji već istražena "kao i različite izjave sadržane u policijskoj bazi podataka u vezi sa pretnjama smrću osobi u prihvatnom centru za tražioce azila i naknadni izveštaj".

Napad u ponedeljak dogodio se uoči fudbalske utakmice između Belgije i Švedske. Počinioca terora, koji je na video snimku rekao da je njegov čin islamistički, ubila je policija u utorak ujutro.

Nekoliko medija prenelo je u petak da je terorista bio osuđen na 26 godina u Tunisu.

U rodnoj zemlji osuđen je 2005. godine za pokušaj ubistva i još neka dela, ali je pobegao iz zatvora 2011. godine i putovao po Evropi, završivši u Belgiji.
 

Ostavite komentar