Vesti > Svet

Drama u centru Brisela, UBIJENE najmanje 2 OSOBE: Napadač pobegao skuterom uzvikujući "POBIO SAM NEVERNIKE"

Prekinut je i meč Švedske i Belgije posle pucnjave, fudbaleri odbili da izađu na teren

Izvor: K1info/telegraf.rs

16/10/2023 > 21:28 >> 00:06

podeli vest:

Drama u centru Brisela, UBIJENE najmanje 2 OSOBE: Napadač pobegao skuterom uzvikujući "POBIO SAM NEVERNIKE"
Foto: Tanjug/AP Photo


Najmanje dve osobe su ubijene danas u pucnjavi u Briselu, saopštile su lokalne vlasti.

Napadač je u bekstvu, a bezbednosne službe navode da poseduju video-snimak na kojem osumnjičeni tvrdi da je član Islamske države i da je ubio tri osobe švedske nacionalnosti kako bi se osvetio u ime muslimana, međutim lokalne vlasti dodaju da autentičnost snimka tek treba da se potvrdi, prenosi belgijski javni servis RTBF.

Lokalni mediji prenose da je ubica u centar stigao skuterom, kojim je i pobegao sa mesta zločina. Iako vlasti kažu da je motiv napada i dalje nejasan, snimak koji je osumnjičeni postavio na mreže nakon krvavog pira govore da je zločin počinjen iz verskih pobuda.

Naime, napadač u snimku govori da je "pobio nevernike".

U toku je sastanak Nacionalnog kriznog centra kojem prisustvuju premijer, ministar unutrašnjih poslova i ministar pravde, a policija je pokrenula istragu o incidentu.

Nivo upozorenja je povećan na četiri, što je maksimum i znači da je u pitanju ozbiljna i neposredna pretnja.

Belgijski premijer Aleksander de Kro izrazio je danas saučešće švedskom kolegi Ulfu Kristersonu nakon što su u Briselu ubijene dve osobe švedske nacionalnosti.

- Upravo sam izrazio svoje iskreno saučešće premijeru Švedske nakon večerašnjeg mučnog napada na švedske državljane u Briselu - naveo je De Kro na društvenoj mreži X (Twitter).

Dodao je da je za Švedsku i Belgiju borba protiv terorizma zajednička.

- Pomno pratim situaciju, zajedno sa ministrom pravde i ministrom unutrašnjih poslova iz Nacionalnog kriznog centra - napisao je premijer Belgije i pozvao građane Brisela da budu na oprezu.

Posle pucnjave u Briselu, u kojoj su stradali navijači Švedske, fudbaleri te zemlje odbili su da se vrate na teren. 

 

Kako prenose belgijski mediji, igrači švedske nacionalne fudbalske reprezentacije su saopštili tokom poluvremena utakmice Belgija-Švedska na stadionu Kralja Bauduina da više ne žele igrati drugo poluvreme. Utakmica je stoga prekinuta. Još uvek nije jasno da li će se i kada meč nastaviti.

Prema pisanju belgijskog lista "Het Laatste Nieuws" žrtve su švedski državljani, a pretpostavlja se da je reč o navijačima.

Fudbalska reprezentacija Švedske igra protiv Belgije u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Na društvenoj mreži Twiter (X), pojavili su se amaterski svnimci na kojima se vidi napadač i čuje pucnjava.

 

 

Valonski list Sudinfo naveo je da je jedan od napadača u pucnjavi u Briselu uzviknuo "Allahu akbar" i pucao iz oružja sličnog Kalašnjikovu sa svog skutera. Nosio je kacigu i fluorescentni prsluk.

 

Ostavite komentar