Vesti > Srbija

DA LI U SRBIJI može da se "DOGODI" BRISEL? Evo šta kažu STRUČNJACI ZA BEZBEDNOST

U emisiji "Uranak" na televiziji K1, gostovali su prof. dr Miroslav Bjegović i bivši obaveštajac službe Državne bezbednosti Božidar Spasić

Izvor: K1info

18/10/2023 > 13:10

podeli vest:

DA LI U SRBIJI može da se "DOGODI" BRISEL? Evo šta kažu STRUČNJACI ZA BEZBEDNOST
Foto: Tanjug/AP/Youtube printscreen


U terorističkom napadu u Briselu poginula dva švedska državljanina. Italija i Francuska podižu stepen bezbednosti na graničnim prelazima...

U emisiji "Uranak" na televiziji K1, prof. dr Miroslav Bjegović i bivši obaveštajac službe Državne bezbednosti, Božidar Spasić, govoili su o novom talasu terorističkih napada, kao i o tome da li je Srbija ugrožena?

- Vrlo verovatno da će taj nalog izaći, da se stupi u neki opšti teroristički haos koji će nastupiti vrlo verovatno u Evropi, ali ni Amerika nije sigurna. Dosta je prošlo od 11. septembra da se stvore nove teroristi na tlu Amerike, a njihove službe nisu nekad u stanju ni da prepoznaju takav akt. U ovom momentu, Srbija je apsolutno sigurna od tog Međunarodnog terorizma, jer naša zemlja nije predmet njihovog interesovanja, nismo pod tim kišobranom koji drže rat Izraela i Palestine. Najbolja ta stavka, koja je kod nas je to, da mi osuđujemo nasilje na bilo kojoj strani. To se prepoznaje u arapskom svetu, ali i kod Izraelaca – kaže Božidar Spasić i dodaje da pod hitno treba zabraniti ekskurzije naše dece u inostranstvo.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

On je dodao da u ovoj situacoiji treba biti jako oprezan.

- Kao neko ko se bavi ovim problemom, uputio sam zvaničan poziv ministarki prosvete, Slavici Đukić Dejanović, da je apsolutno potrebno zabraniti ekskurzije naše dece u inostranstvo, zato što roditelji nisu shvatili da niko nije bezbedan –kazao je.


- Pored ovog krvavog rata, vodi se katastrofalni kontra-propagandni i psihološki rat. Teroriste niko ne može da uništi  – zaključio je bivši obaveštajac Božidar Spasić.

Prof. dr Miroslav Bjegović smatra da su ciljevi ovakvih napda politički.

- Ciljevi terorista jesu politički. Oni utiču pri svakom izvršenom terorističkom napadu, utiču na vlade pojedinih zemalja, tako da tamo gde je izvršen teroristički napad, menjaju svoje stavove tj. da menjaju svoju politiku prema zemljama iz koje jesu terorističke organizacije. Zato je možda i za predvideti da će Evropu zahvatiti teroristički talas, upravo zbog sukoba Palestine sa Izraelom – kazao je profesor i dodao: 

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

- Bilo gde da se dogodi, teroristi biraju lake i nezaštićene mete. Uglavnom su to civilne žrtve, kako bi se kod tog naroda, te države, stvorio osećaj straha i nezaštićenosti. Zato je to uticaj na politiku, oni žele da pokažu, da njihove vlade, kako to teroristi razmišljaju, ne mogu njima pružiti zaštitu i bezbednost. Samim tim bi trebalo možda nešto da se menja ta Vlada, koja ne može da zaštiti sopstveni narod. Ovaj slučaj u Belgiji, žrtve su bili Švedski državljani. Da li je to bilo ciljano da oni baš budu u ovom slučaju žrtve, ne mogu da kažem sa sigurnošću, ali oni su ostvarili svoj efekat. Problem za čitav bezbednosti sistem, pa i belgijski jeste što se ovde radi o usamljenom slučaju, jer ovo lice nije bilo povezano za terorističkim ćelijama, što znači da on nije nabavljao vatreno oružje, nego lako dostupno, kao što je nož, pa je to i prevencijom bilo teško sprečiti – kaže prof. dr Bjegović i dodaje da je preventivni rad u borbi protiv terorizma jako otežan, jer ne postoji pravi uvid.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

On je dodao da je najveći problem u borbi protiv terorizma to što  ne postoji prava i iskrena želja, saradnja najjačih država po pitanju terorizma da se tom zlu suprotstave. 

- Masu puta se te terorističke organizacije zloupotrebljavaju, finansiraju i naoružavaju od najjačih zemalja sveta, odnosno od najjačih bezbednosno obaveštajnih sistema. Najbolji primer za to je Hezbolah, koji je postao doslovno vojna formacija. Naoružani su dronovima, protiv vazdušnim sistemima. Oni već u desetinama hiljada imaju spremne svoje borce - rekao je Bjegović. 

 

Prelomni trenutak rata na Bliskom istoku

Foto: Tanjug/Ap

 

- Prelomni trenutak koji će biti u smislu masovnih terorističkih napada u Evropi i Amerike je ako Izrael krene kopnenim snagama na pojas Gaze. Nije slučajan dolazak Bajdena u Izrael, mislim da će to biti glavno pitanje. Neće nažalost biti u fokusu bolnica u kojoj su stradali civili, jer se već prebacuje da je to uradio islamski Džihad, ali ako se Izrael odluči na jednu takvu akciju, mislim da će se sve kompletno terorističke organizacije, koje su označene od EU i SAD-a, udružiti i organizovano krenuti, kako oni kažu u zaštitu svog naroda – zaključio je prof. dr Bjegović u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

 

Ostavite komentar