Vesti > Svet

Kraljica "ODOBRILA" novu premijerku, DŽONSON PORUČIO da je dobro što će Britaniju voditi "SAOSEĆAJNA ELIZABET"

Džonson je rekao da zna da će saosećajna Liz Tras uspešno voditi ljude tokom naredne zime

Autor: k1info.rs/tanjug.rs

06/09/2022 > 14:49

podeli vest:

Kraljica "ODOBRILA" novu premijerku, DŽONSON PORUČIO da je dobro što će Britaniju voditi "SAOSEĆAJNA ELIZABET"
Foto: Tanjug/AP/Jane Barlow


Elizabet Tras je zvanično nova premijerka Velike Britanije, prenosi Tanjug.

Tras se sa kraljicom Elizabetom Drugom sastala u zamku Balmoral u Škotskoj, gde ju je ona formalno imenovala za premijerku, prenose britanski mediji.

Prethodno se sa kraljicom u istom zamku susreo i doskorašnji premijer Boris Džonson kako bi podneo ostavku na tu funkciju, koju je kraljica prihvatila, navedeno je u saopštenju Bakingemske palate.

Sada već bivši premijer je pre sastanka sa kraljicom, u obraćanju ispred Dauning strita broj 10, rekao da je njegova politika zemlji dala ekonomsku snagu, što će pomoći ljudima da prebrode energetsku krizu.

Džonson je dodao da zna da će saosećajna Liz Tras uspešno voditi ljude tokom naredne zime, a naglasio je i da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu neće poći za rukom da ucenjuje ili maltretira Britance zbog energetske krize, navodi BBC.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

 

Ovo je prvi put da se primopredaja vlasti vrši u Balmoralu, kraljičinoj letnjoj rezidenciji u Škotskoj, a ne u Bakingemskoj palati u Londonu.

Tras (47) stupa na dužnost dan nakon što je izabrana na čelo Konzervativne stranke, tako što je osvojila 81.326, odnosno 57,4 odsto glasova, a njen rival, bivši ministar finansija Riši Sunak 60.399, odnosno 42,6 odsto glasova torijevaca, i očekuje se da će danas popodne održati svoj prvi govor kao britanska premijerka, preneo je Rojters.

Ostavite komentar