Vesti > Svet

SAD stavile VETO na odluku Saveta bezbednosti UN o IZRAELU i GAZI

Bezbednosni savet UN je pozivao na humanitarne pauze u konfliktu kako bi se dozvolio pristup humanitarne pomoći u Pojas Gaze

Izvor: K1info/telegraf.rs

18/10/2023 > 17:10

podeli vest:

SAD stavile VETO na odluku Saveta bezbednosti UN o IZRAELU i GAZI
Foto: Tanjug/AP Photo/John Minchillo


Sjedinjene Američke Države su stavile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na humanitarne pauze u sukobu između Izraela i Hamasa, prenosi Reuters.

Bezbednosni savet UN je pozivao na humanitarne pauze u konfliktu kako bi se dozvolio pristup humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

 

 

Glasanje o tekstu koji je izradio Brazil dva puta je odlagano u proteklih nekoliko dana jer SAD pokušavaju da posreduju u pristupu pomoći Gazi.

Dvanaest članova glasalo je za nacrt teksta u sredu, dok su Rusija i Britanija bile uzdržane.

Vašington tradicionalno štiti svog saveznika Izrael od bilo kakve akcije Saveta bezbednosti, ističe Reuters.

Ranije danas, saopšteno je da Izrael neće sprečiti isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze iz Egipta, dokle god su u pitanju samo hrana, voda i lekovi za civilno stanovništvo i sve dok pomoć ne bude završila u rukama Hamasa, saopštio je danas kabinet izraelskog premijera.

Pored toga, izraelski ratni kabinet je saopštio da neće dozvoliti isporuku humanitarne pomoći sa svoje teritorije u Pojas Gaze, sve dok ne budu vraćeni zarobljenici koje drži palestinska militantna grupa Hamas.
 

Ostavite komentar