Vesti > Svet

Ovo su dobitnici NOBELOVE nagrade za MEDICINU ili fiziologiju

Katalin Kariko i Dru Vajs su doprineli neviđenoj stopi razvoja vakcine tokom jedne od najvećih pretnji ljudskom zdravlju u modernom vremenu

Izvor: K1info/N1

02/10/2023 > 11:57

podeli vest:

Ovo su dobitnici NOBELOVE nagrade za MEDICINU ili fiziologiju
Foto: Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool


Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu su Katalin Kariko i Dru Vajsman. Američki naučnik i mađarska biohemirčarka su dobili nagradu za svoj doprinos razvoju mRNA vakcine protiv kovida-19.

Kako je objavio Nobelov komitet, njihova otkrića bila su ključna za razvoj efikasnih mRNA vakcina protiv kovida-19 tokom pandemije koja je počela početkom 2020.

Кroz svoja revolucionarna otkrića, koja su fundamentalno promenila naše razumevanje o tome kako mRNA reaguje sa našim imunološkim sistemom, laureati su doprineli neviđenoj stopi razvoja vakcine tokom jedne od najvećih pretnji ljudskom zdravlju u modernom vremenu.

Inače, dosada je dodeljeno 113 Nobelovih nagrada za fiziologiju i medicinu od 1901. godine otkako se nagrada dodeljuje.

Najmlađi laureat bio je Frederik G. Banting, koji je sa samo 32 godine dobio ovu nagradu za otkriće insulina (1923), dok je najstariji bio tada 87-godišnji Pejton Rojs. On je 1966. godine nagrađen za otkriće virusa koji indukuju tumor.

Ostavite komentar