Vesti > Svet

Azerbejdžan proglasio AMNESTIJU ZA JERMENSKE BORCE u Nagorno-Karabahu, JEREVAN TRAŽI misiju UN

Jermenski ministar inostranih poslova Ararat Mirzojan zatražio je osudu napada na civilnu infrastrukturu u Nagorno-Karabahu

Izvor: K1info/rts.rs

22/09/2023 > 11:47

podeli vest:

Azerbejdžan proglasio AMNESTIJU ZA JERMENSKE BORCE u Nagorno-Karabahu, JEREVAN TRAŽI misiju UN
Foto: Tanjug/AP Photo/Russian Defense Ministry Press Service


Azerbejdžan je proglasio amnestiju za jermenske borce u regionu Nagorno-Karabaha koji predaju oružje, iako su neki od njih najavili da će nastaviti otpor. Jerevan s druge strane traži osudu napada na civilnu infrastrukturu u Nagorno-Karabahu i hitno pokretanje misije UN-a na toj teritoriji.

Azerbejdžan je proglasio amnestiju za jermenske borce u regionu Nagorno-Karabaha koji predaju oružje, iako su neki od njih najavili da će nastaviti otpor, saopštio je savetnik azerbejdžanskog predsednika Hikmet Hadžijev.

Jermeni, koji čine većinu u Nagorno-Karabahu, saopštili su četvrtak da su im potrebne bezbednosne garancije pre nego što predaju svoje oružje, nakon što je Azerbejdžan objavio da je vratio otcepljeni region pod svoju kontrolu nakon 24-časovne vojne operacije.

Hadžijev je najavio da će danas u ovaj region biti isporučena tri tovara humanitarne pomoći.

Foto: Tanjug/AP Photo/Russian Defense Ministry Press Service

 

Ministarstvo spoljnih poslova Jermenije traži pokretanje misije UN u Karabahu

Jermenski ministar inostranih poslova Ararat Mirzojan zatražio je osudu napada na civilnu infrastrukturu u Nagorno-Karabahu i hitno pokretanje misije UN-a na toj teritoriji. 

- Pozivam Savet bezbednosti da preduzme sledeće hitne mere. Da osudi nastavak napada na civilne objekte i infrastrukturu, da zatraži punu primenu obaveza iz međunarodnog humanitarnog prava, da odmah pokrene misiju UN u Nagorno-Karabahu radi praćenja i procene ljudska prava, humanitarne  i bezbednosne situacije - rekao je Mirzojan na sednici Saveta bezbednosti UN.

Kako je naveo, cilj operacije Azerbejdžana je da se završi etničko čišćenje u Nagorno Karabahu.

- Ova agresija je kulminacija desetomesečne blokade i prinudne gladi koju Azerbejdžan koristi protiv stanovništva Nagorno-Karabaha - istakao je jermenski ministar.

Foto: Tanjug/AP Photo/Russian Defense Ministry Press Service

 

On je takođe negirao tvrdnje Azerbejdžana u vezi sa prisustvom Oružanih snaga Jermenije u Nagorno Karabahu.

- Očigledna je namera pojedinih subjekata da Jermeniju uključe u vojne operacije, da prenesu vojne operacije na našu teritoriju. Moramo da gradimo mirne odnose zasnovane na međusobnom priznavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta - rekao je Mirzojan.

U četvrtak je postignut dogovor o prekidu vatre između azerbejdžanskih oružanih snaga i jermenskih trupa u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha, naseljenom pretežno Jermenima.

Dogovor je postignut uz posredovanje ruskog mirovnog kontigenta, nakon što je zvanični Baku pokrenuo “antiterorističku operaciju” u Nagorno-Karabahu kako bi povratio ustavni poredak u toj oblasti koju kontrolišu jermenski separatisti.

Ostavite komentar