Vesti > Svet

Erdogan o situaciji u Nagorno-Karabahu: Turska PODRŽAVA korake Azerbejdžana

Ranije danas Azerbejdžan je najavio sprovođenje "lokalnih antiterorističkih mera" u Nagorno-Karabahu

Izvor: K1info/Tanjug

19/09/2023 > 21:40

podeli vest:

Erdogan o situaciji u Nagorno-Karabahu: Turska PODRŽAVA korake Azerbejdžana
Foto: Tanjug/AP


Turska podržava korake Azerbejdžana da sačuva svoj teritorijalni integritet, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

On je u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija rekao da je Nagorno-Karabah deo suverene teritorije Azerbejdžana i da je nametanje drugog statusa za otcepljeni region neprihvatljivo, preneo je Rojters.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da je Azerbejdžan bio primoran da preduzme mere ''na svojoj suverenoj teritoriji'' u Nargorno-Karabahu zbog ''legitimne i ispravne zabrinutosti oko situacije na terenu''.

"Smatramo da je nastavak sveobuhvatnih razgovora između Azerbejdžana i Jermenije, koji su detaljno održavani do danas, na način orijentisan na rezultate, jedini način da se postigne mir, sigurnost, prosperitet i trajna stabilnost u regionu", navedeno je, pored ostalog, u saopštenju.

Ministarstvo je, takođe, saopštilo da su ministri spoljnih poslova Turske i Azerbejdžana, Hakan Fidan i Džejhun Bajramov, razgovarali o dešavanjima u regionu na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Foto: Tanjug/AP

 

Ranije danas Azerbejdžan je najavio sprovođenje "lokalnih antiterorističkih mera" u Nagorno-Karabahu, a nepriznata republika Nagorno-Karabah je saopštila da azerbejdžanska vojska izvodi raketne i artiljerijske udare, pokušavajući da probije liniju kontakta, prenela je agencija Interfaks.

Ombudsman nepriznate republike Nagorno-Karabah Gegam Stepanjam izjavio je danas da je u vojnoj ofanzivi Azerbejdžana na taj region poginulo 25 osoba uključujući dvoje civila.

Nagorno-Karabah je međunarodno priznat kao teritorija Azerbejdžana, ali ima većinom jermensko stanovništvo koje se odupire azerbejdžanskoj vlasti više od jednog veka. Godine 1991. ovaj region s oko 150.000 ljudi proglasio je nezavisnost i od tada ima samoupravu uz jermensku podršku kao nepriznata Republika Arcah.

Inače, lokalne vlasti tvrde i da je ranjeno 60 osoba.

 

Ostavite komentar