Vesti > Svet

PIVOPIJE okupirale Minhen - naravno, jer počeo je 188. OKTOBERFEST

Posetioci obučeni u tradicionalne kožne pantalone i dirndl haljine pohrlili su u više desetina šatora iščekujući da popiju kriglu piva

Izvor: K1info/Tanjug

16/09/2023 > 15:28

podeli vest:

PIVOPIJE okupirale Minhen - naravno, jer počeo je 188. OKTOBERFEST
Foto: Tanjug/AP


U Minhenu je danas počeo 188. Oktoberfest, gde će više miliona posetilaca ove godine za kriglu piva od jednog litra morati da izdvoje više novca, imajući u vidu poskupljenje od oko šest odsto u odnosu na prošlu godinu.

Tradicionalnim uzvikom "O’zapft is" (Istočeno je), gradonačelnik bavarskog glavnog grada Diter Riter tačno u podne danas je prineo prvu kriglu ovogodišnjeg Oktoberfesta slavini, čime je ozvaničen početak tradicionalnog 18-dnevnog festivala, preneo je AP.

Posetioci obučeni u tradicionalne kožne pantalone i dirndl haljine pohrlili su ranije u više desetina šatora iščekujući da popiju svoju prvu kriglu piva od jednog litra.

- Mogu da kažem samo jednu stvar: Ovo je najlepši, najveći, najznačajniji festival na svetu - rekao je guverner Bavarske Markus Zeder nekoliko minuta pre početka festivala.

Svake godine Oktoberfest poseti oko šest miliona ljudi. Festival nije održan 2020 i 2021 zbog kovid-19, a ponovo je održan prošle godine.

Krigla piva od jednog litra košta ove godine od 12,60-14,90 evra, što je poskupljenje od oko šest odsto u odnosu na prošlu godinu. Oktoberfest traje do 3. oktobra.

Ostavite komentar