Vesti > Svet

GODINA BEZ KRALJICE Elizabete II: Čarls III SNIMIO AUDIO PORUKU i zahvalio naciji na LJUBAVI I PODRŠCI

Omiljena britanska kraljica, Elizabeta II, umrla je u 96. godini u zamku Balmoral, 8. septembra prošle godine

Izvor: K1info/Tanjug

08/09/2023 > 08:21

podeli vest:

GODINA BEZ KRALJICE Elizabete II: Čarls III SNIMIO AUDIO PORUKU i zahvalio naciji na LJUBAVI I PODRŠCI
Foto: Tanjug/AP


Britanski kralj Čarls Treći danas je zahvalio na "ljubavi i podršci", povodom prve godišnjice smrti njegove majke kraljice Elizabete Druge i njegovog stupanja na presto.

U svom kratkom odavanju počasti, koje će biti objavljeno danas, kralj Čarls III je zahvalio naciji na "ljubavi i podršci" koju su ukazali njemu i kraljici Kamili tokom prve godine njegove vladavine.

On je objavio audio poruku, koju prati omiljena fotografija Elizabete II, u kojoj je saopštio i da se seća "posvećene službe pokojne kraljice i svega što je ona značila mnogima od nas", prenosi BBC.

"Obeležavajući prvu godišnjicu smrti Njenog pokojnog Veličanstva i mog stupanja na dužnost, sa velikom ljubavlju se prisećamo njenog dugog života, predane službe i svega što je ona značila mnogima od nas“, poručio je Čarls .

Njegova pisana poruka, koja prati audio zapis, potpisana je sa Čarls R, što predstavlja njegovo ime i skraćenicu od "Rex", latinske reči za kralja.

Elizabeta II umrla je u 96. godini u zamku Balmoral, 8. septembra prošle godine, samo  nekoliko meseci nakon svog platinastog jubileja, kojim je obeleželila 70 godina na britanskom prestolu.

Povodom godišnjice njene smrti i Čarlsovog stupanja na presto danas u podne u londonskom Hajd parku i sa Tauera biće ispaljena počasna paljba, a zvona će se takođe oglasiti u Vestminsterskoj opatiji u 13 sati po lokalnom vremenu.  

Ostavite komentar