SAHRANA VEKA

SMRT voljene KRALJICE Britance KOŠTALA čak 6 MILIJARDI funti

U UK vlada najgora inflacija u poslednjih 40 godina , a period žalosti od 12 dana "dotući će" britansku ekonomiju

Izvor: K1info/blic.rs

20/09/2022 > 11:50

podeli vest:

SMRT voljene KRALJICE Britance KOŠTALA čak 6 MILIJARDI funti
Foto: Tanjug/AP


Smrt kraljice Elizabete II građane Velike Britanije koštaće čak šest milijardi funti, odnosno 90 funti po osobi ako se uzme da tako živi 65 miliona stanovnika!

Samo sahrana Veliku Britaniju stajala je više od 9 miliona funti, a veliki trošak donosi i krunisanje kralja Čarlsa III, kao i troškovi svih promena koje se očekuju u zemlji poput promene putnih isprava, novčića i slično.

Svima je poznato da u UK trenutno vlada najveća inflacija u poslednjih 40 godina, pa stručnjaci smatraju da je period žalosti od 12 dana imao razoran uticaj na britansku ekonomiju. 

Troškovi kraljičine sahrane svakako nisu mali i evidentno će uticati na već ranjiv državni budžet. Trošak za 10 punih dana od 11 dana žalosti pokrila je kraljevska porodica, dok će jednodnevnu državnu sahranu platiti vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Iako cifra od devet miliona funti pokriva pripreme oko organizovanja same sahrane, kraljičin kovčeg, kao i troškove vezane za dolazak lokalnih i međunarodnih lidera koji su prisustvovali sahrani, taj broj i dalje predstavlja jedan od najvećih jednodnevnih troškova u istoriji UK.

Foto: Tanjug/AP

 

Strahuje se i da će prekid ekonomskih aktivnosti na dan državne sahrane ostaviti negativan uticaj na ekonomiju Velike Britanije. Podsećamo i da je Hitrou obustavio sve letove za 19. septembar. Trenutne procene, o kojima piše Fox Business, govore da će "zatvaranje" na dan sahrane ekonomiju Britanije koštati oko 2,6 milijardi dolara. Doduše, očekuje se porast u turizmu, ali to možda neće biti dovoljno profitabilno da nadoknadi gubitke.

Stručnjaci su ukazali i na pad britanskog BDP-a od 0,6% prošlog juna, koji je povezan sa nacionalnim proslavama Kraljičinog platinastog jubileja i ostalim ceremonijama koje su održane tokom tog meseca, u znak jubileja. 

 

 

 

 

Ostavite komentar