Vesti > Svet

REŠENO UBISTVO posle 40 godina, zahvaljujući - PODKASTU. Bivši ragbista OSUĐEN ZA ZLOČIN

Presuda bivšem ragbisti Krisu Dosonu (74) usledila je nakon decenija spekulacija o nestanku njegove supruge Linet u januaru 1982.

Autor: rts.rs

31/08/2022 > 19:26

podeli vest:

REŠENO UBISTVO posle 40 godina, zahvaljujući - PODKASTU. Bivši ragbista OSUĐEN ZA ZLOČIN
Foto: Youtube/Printscreen


Australijsko pravosuđe, posle četrdeset godina, rasvetlilo je slučaj nestanka Linet Doson, prenosi Rts. Iako njeno telo nikada nije pronađeno, za ovaj zločin krivim je proglašen njen suprug Kris Doson i to zahvaljujući istrazi novinara u popularnom podkastu koji se bavi zločinima.

Presuda bivšem ragbisti Krisu Dosonu (74) usledila je nakon decenija spekulacija o nestanku njegove supruge Linet u januaru 1982. Iako telo nije pronađeno, ragbista je 2008. optužen za ubistvo, posle podkasta koji je analizirao ovaj slučaj. Tada je utvđeno da je imao aferu sa bebisiterkom, što je pokrenulo novu istragu.

Kris Doson ostao je pri svom iskazu da nije počinio ubistvo i da je žena napustila njega i decu, kako bi se pridružila nekoj religijskoj grupi.

Sudija Ijan Harison rekao je da su dokazi bili ubedljivi. 

Utvrđeno je da je bivši ragbista bio opsednut mladom bebisiterkom i želeo je da ona zameni njegovu suprugu. Postao je očajan kada je dadilja zapretila da će okončati aferu, ako on ne ostavi ženu.

- Izgledi da bi mogao da ostane bez nje (bebisiterke) bili su toliko frustrirajući da su ga na kraju savladali i on je rešio da ubije suprugu - naveo je sudija.

Samo nekoliko dana nakon što je Linet Doson nestala, bebisiterka se uselila u njihovu kuću. Doson je prijavio nestanak supruge nakon šest nedelja.

Foto: Youtube/Printscreen

 

Ovaj slučaj, star 40 godina, vratio se u žižu javnosti nakon što ga je novinar Hedli Tomas istražio u podkastu "The Teacher's Pet". 

U podkastu su iznete tvrdnje da je Doson, koji je bio nastavnik u srednjoj školi, imao aferu sa 16-godišnjom učenicom u vreme kada je njegova supruga nestala.

"The Teacher's Pet" je osvojio najvišu australijsku novinarsku nagradu, pregledan je više od 30 miliona puta i nalazi se na vrhu liste gledanosti u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD, Kanadi i na Novom Zelandu.

Suđenje je bilo odloženo zbog publiciteta koje je steklo, a Dosonovi advokati su tvrdili da je podkast imao uticaja na svedoke i potencijalne porotnike.

Sudija Harison je rekao da je podkast ugrozio suđenje, zato što nije bio izbalansiran.

Zbog toga je presudu doneo sudija, a ne porota.

Ostavite komentar