Vesti > Svet

Sad ste SVE ČULI - Amerika će da UNAPREDI bezbednost u SVETU, uz Japan i Južnu Koreju: Svim SILAMA protiv KINE i RUSIJE

Tri države dele zabrinutost zbog akcija koje nisu u skladu sa međunarodnim poretkom zasnovanim na pravilima. A Kosovo?

Izvor: K1info/Tanjug

18/08/2023 > 22:54

podeli vest:

Sad ste SVE ČULI - Amerika će da UNAPREDI bezbednost u SVETU, uz Japan i Južnu Koreju: Svim SILAMA protiv KINE i RUSIJE
Foto: Tanjug/AP


Lideri SAD, Japana i Južne Koreje istakli su u zajedničkom saopštenju, nakon samita lidera tri zemlje u Kejmp Dejvidu, u Merilendu, da je ovo trenutak koji zahteva jedinstvo i koordinisanu akciju istinskih partnera, kao i da je trilateralni odnos tih zemalja jači nego ikad.

"Japan, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države su odlučne da usklade kolektivne napore jer verujemo da naše trilateralno partnerstvo unapređuje bezbednost i prosperitet svih naših ljudi, regiona i sveta", naveli su predsednik SAD Džo Bajden, južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol i japanski premijer Fumio Kišida, prenosi Jonhap.

Dodaje se da je Bajden, u tom duhu, pohvalio Juna i Kišidu zbog njihovog hrabrog liderstva u procesu transformacije odnosa Japana i Južne Koreje.

U saopštenju se navodi da su se lideri obavezali na proširenje trilateralne saradnje, kao i da će ojačati međusobne ekonomije, podržati slobodan i otvoren međunarodni poredak zasnovan na pravilima, kao i da će ojačati regionalni i globalni mir i stabilnost.

Pored toga, tri zemlje su se obavezale da će promovisati demokratiju i ljudska prava.

Foto: Tanjug/AP

 

Dodaje se da će najmanje jednom godišnje biti održavani trilateralni sastanci između lidera, ministara spoljnih poslova, odbrane i savetnika za nacionalnu bezbednost.

Zemlje će pokrenuti i godišnji Trilateralni indo-pacifički dijalog kako bi koordinisale svoju politiku u indo-pacifičkom regionu.

U zajedničkom saopštenju se ističe da Japan, SAD i Južna Koreja dele zabrinutost zbog akcija koje nisu u skladu sa međunarodnim poretkom zasnovanim na pravilima i koje podrivaju regionalni mir i prosperitet.

Ukazuje se na, kako se navodi, opasno i agresivno ponašanje Kine u Južnom kineskom moru.

"Snažno se protivimo bilo kakvim jednostranim pokušajima da se promeni status kvo u vodama Indo-pacifika", stoji u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP

 

Lideri su istakli i da su ujedinjeni kada je reč o podršci Ukrajini.

"Ponovo potvrđujemo našu posvećenost da stanemo uz Ukrajinu protiv ruskog ničim izazvanog i brutalnog agresorskog rata koji je uzdrmao temelje međunarodni poredak", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Japan, SAD i Južna Koreja nastaviti da pružaju pomoć Kijevu, ali i da uvode koordinisane sankcije protiv Rusije.

Ostavite komentar

wolf30

Bića da se bave unapređenjem svoje kase tj. Japan vazal mora kupovati sve, a JK isto to plus platiti reket za čuvanje. Hehehehe , odavno provaljeni mafijaski mehanizam. Pa ko je lud ići u rat protiv spremnih 30 miliona kineza ...da da 30 miliona plus 7000 aviona i 800 brodova, 13 000 dalekometnih cevi i ko zna koliko raketa....

19.08.2023 10:29