Vesti > Svet

IDEMO, da li je vreme za NOVE UJEDINJENE NACIJE: Gutereš prihvatio POZIV, učestvovaće na samitu BRIKS

Generalni sekretar UN ići će u Johanesburg, gde će se okupiti najjače zemlje sveta, bez prisustva kolonizatora sa zapada

Izvor: K1info/Tanjug

21/08/2023 > 22:44

podeli vest:

IDEMO, da li je vreme za NOVE UJEDINJENE NACIJE: Gutereš prihvatio POZIV, učestvovaće na samitu BRIKS
Foto: Tanjug/AP


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš prihvatio je poziv za samit BRIKS u Južnoafričkoj Republici i namerava da svoje učešće iskoristi kako bi objavio nekoliko važnih poruka, rekao je danas portparol UN Stefan Dižarik.

Možda je rano reći da se priprema stvaranje "novih ujedinjenih nacija", ali je izvesno da ove postojeće ne funkcionišu duže vremena i da rade pod diktatom SAD i njihovih zapadnjačkih poslušnika, poznatih kolonizatora tokom istorije, kojih i neće biti u Johanesburgu.

Ipak, ideja o "novim UN" deluje privlačno, u svetlu toga da je većini sveta dozlogrdilo da bude izrabljivan od strane zapada, a neka nova organizacija možda bi mogla da stvori multipolarni i bar za nijansu pravedniji svet, za razliku od današnjeg.

- Prolazimo kroz posebno težak period. Samit BRIKS okuplja veoma važne aktere u međunarodnoj areni. Uloga Južnoafričke Republike je od posebnog značaja i generalni sekretar je sa zadovoljstvom pruhvatio poziv. Iskoristićemo to za slanje važnih poruka - naglasio je Dižarik, prenosi RIA novosti.

Samit BRIKS se održava u Johanesburgu i trajaće od sutra do 24. avgusta uz učešće Kine, Indije, Brazila i Južnoafričke Republike.

Šef ruske delegacije biće ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, a predsednik Rusije Vladimir Putin će na samitu učestvovati putem video-linka zbog optužnice Međunarodnog krivičnog suda.

 

Ostavite komentar