Vesti > Politika

VUČIĆ o potencijalnom članstvu u BRIKS-u: SRBIJA u BUDUĆNOSTI mora da GLEDA šta se zbiva u SVETU

Predsednik Srbije je primetio da se očigledno prave pripreme za zajedničku valutu

Izvor: K1info/Tanjug

29/07/2023 > 20:30

podeli vest:

VUČIĆ o potencijalnom članstvu u BRIKS-u: SRBIJA u BUDUĆNOSTI mora da GLEDA šta se zbiva u SVETU
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija na evropskom putu i da je dobro što je tako, ali je istakao i da neka Srbija u budućnosti mora da gleda šta se zbiva u svetu.

- Kada ne budem predsednik verujem da ćemo izabrati predsednika koji će biti dovoljno pametan da motri i da brine i da vodi računa šta se zbiva oko nas - rekao je Vučić na TV Prva odgovarajući na pitanje o Briksu koji postaje sve važniji.

Na konstataciju voditeljke da su ruski mediji objavljivali da bi Srbija mogla da bude jedna od zemalja koja bi izrazila želju da se priključi Briksu, Vučić je kazao da to nije čuo od Rusa i da mu nijedan ruski zvaničnik nije to pomenuo, ali je čuo od nekih drugih.

- Očigledno je da se prave veliki planovi oko Briksa, jedan od mojih prijatelja u međunarodnoj zajednici me je pitao, koliko ti mali sin ima godina? Pošto zna da ima 6 godina, kaže - nemoj da gledaš kao predsednik i kao političar sada za tri-četiri godine gde vidiš Srbiju, nego gledaj za 25 godina. Sva moć i ekonomska snaga biće na strani Azije, doduše i SAD, biće snažne - rekao je Vučić.

On je dodao da je u poslednjih 10-15 godina rast u Americi 82 odsto, a u Evropi je, kaže, jednocifren.

- SAD su otišle gore, Kina još snažnije i brže napreduje. I Kina i Indija, Brazil i mnoge druge zemlje će da napreduju. Doći će do kvalitativnih promena i ukoliko se dogodi da Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat postanu članovi Briksa, tada Briks postaje mnogo bliži i nama - naveo je Vučić.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

 

Primetio je i da se očigledno prave pripreme za zajedničku valutu.

- To je do sada najveći izazov za kolektivni zapad, nema nikakve sumnje. Očigledno da imaju svoju političku notu koju mnoge zemlje žele da kažu iz njihovog ugla - siti smo diktata i hoćemo drugačiji svet -  naveo je Vučić. Ocenjuje da će 2030. godine samo Nemačka iz Evrope biti u prvih 10 najrazvijenih država u svetu.

Predsednik je dodao i da je Ekspo je velika čast.

- Ovo nam je najveće takmičenje, on se održava od 15. maja 2027, taman na kraju mog mandata, da mogu da otvorim kao krunu. To će da zahteva toliko rada i truda. Naš paviljon će biti najbolji, ali i mnogo afričkih prijatelja, a verujem i Amerikanci, da budu predstavljeni na najbolji način. Očekujem dosta zemalja, turista... Moramo da promenimo izgled Beograda za 4 godine. Naš nacionalni stadion biće najlepši u Evropi. Biće završen, makar svi morali da kopamo. Tada ćem imati i brzu prugu do Budimpešte, sve tehničke probleme ćemo valjda moći da rešimo na Aerodromu. Moramo da se naviknemo, pa da dođemo do 10 miliona putnika na aerodromu - dodaje on.

Ostavite komentar

Muki

Kakav bre briks, gde živimo mi, u Aziji ili Evropi ??

30.07.2023 08:54