Vesti > Svet

Zbog obilne KIŠE na indijskim Himalajima pokrenulo se KLIZIŠTE: Više od 50 ŽRTAVA, a mnogi su ZAROBLJENI u RUŠEVINAMA

Broj mrtvih će rasti pošto se najmanje 20 osoba i dalje vodi kao nestalo

Izvor: K1info/Tanjug

14/08/2023 > 19:39

podeli vest:

Zbog obilne KIŠE na indijskim Himalajima pokrenulo se KLIZIŠTE: Više od 50 ŽRTAVA, a mnogi su ZAROBLJENI u RUŠEVINAMA
Foto: Tanjug/AP Photo


Obilna kiša na indijskim Himalajima izazvala je klizišta tokom vikenda u kojima je stradalo više od 50 ljudi, a očekuje se da će broj poginulih rasti pošto se najmanje 20 osoba i dalje vodi kao nestalo, saopštili su indijski zvaničnici.

Televizijski snimci iz indijske države Himačal Pradeš prikazuju kuće sravnjene u odronima, autobuse i automobile koji vise na ivici provalija pošto su putevi propali, kao i stotine ljudi na mestima za spasavanje, dok se radnici hitne pomoći bore da raščiste ruševine.

Neobično jake kiše i glečeri koji se otapaju, doveli su do ubitačnih bujičnih poplava u planinama Indije i susednog Pakistana i Nepala, tokom poslednjih godina, za šta vladini zvaničnici sve više krive klimatske promene.

- Opet je tragedija zadesila Himačal Pradeš, a reč je o neprestanim padavinama u proteklih 48 sati - rekao je državni ministar Sukvinder Sing Suku, koji je napomenuo da trenutni broj mrtvih može porasti, jer su mnogi i dalje zarobljeni u ruševinama.

U međuvremenu, državni zvaničnik za upravljanje katastrofama Pravin Bardvaj rekao je da je do ponedeljka uveče izvučeno 41 telo.

- Još 13 osoba je nestalo, ali, kako vreme prolazi, gubimo nadu da će oni biti izvučeni živi - rekao je on.

Dodao je da se u glavnom gradu države Šimli srušio hram, a spasioci su izvukli najmanje devet tela, dok su se u okrugu Solan srušile kuće, pri čemu je poginulo najmanje sedam osoba.
 

Ostavite komentar