Vesti > Svet

Novinar UBIJEN, novinar ga MENJA: Objavljeno ko je NOVI KANDIDAT za predsednika EKVADORA posle ATENTATA

Juče je izbor pao na Andreu Gonzales, ekološku aktivistkinju, a danas na Kristijana Zurita

Izvor: K1info/rts.rs

13/08/2023 > 22:44

podeli vest:

Novinar UBIJEN, novinar ga MENJA: Objavljeno ko je NOVI KANDIDAT za predsednika EKVADORA posle ATENTATA
Foto: Tanjug/AP


Stranka ubijenog predsedničkog kandidata u Ekvadoru Fernanda Viljavisensija izabrala je drugog kandidata kao zamenu, novinara Kristijana Zuritu, umesto Andree Gonzalez koju su predložili u subotu. Za pretnje smrću Viljaviseniju optužen je vođa narko-bande, poznat kao Fito.

Predstavnici partije su na konferenciji za novinare saopštili da su odlučili da Zurita zameni ubijenog 59-godišnjeg Viljavisensija, koji je bio kandidat za predsednika na izborima koji će biti održani 20. avgusta.

Bivši poslanik i istraživački novinar sa iskustvom u razotkrivanju korupcije, Viljavisenio je ubijen 10. avgusta nakon predizbornog skupa baš kada je ulazio u automobil ispred manje grupe ljudi među kojima su bili telohranitelji.

Zurita je takođe novinar koji je u prošlosti sarađivao sa Viljavisensijem. Njegovu kandidaturu još mora da odobri nacionalno izborno veće.

- Pokušaćemo da budemo na visini njegovih sposobnosti i njegovog imena - rekao je Zurita sa pancirnim prslukom na konferenciji za novinare, misleći na Viljavisensija, dodavši da neće pregovarati ni sa jednom mafijom.

Stranka je prethodno saopštila u subotu da će njen rezervni kandidat biti Andrea Gonzales, ekološka aktivistkinja.

Za ubistvo je optuženo šest državljana Kolumbije i oni su u pritvoru, a policija ih optužuje za veze sa kriminalnim grupama.

Hiljade ekvadorskih vojnika i policajaca uključeno je u operaciju premeštanja zloglasnog vođe narko-bande Hozea Adolfa Masijasa, poznatog kao Fito, u zatvor maksimalne bezbednosti.

Fito je optužen za pretnje smrću ubijenom kandidatu za predsednika Ekvadora Viljavisensiju koji je u sredu pogođen sa tri hica u glavu dok je napuštao predizborni skup, prenosi BBC.

Ostavite komentar