Vesti > Svet

POGINULO najmanje 13 osoba: ZEMLJOTRES od 6,9 stepeni Rihtera pogodio Ekvador

U gradu Mačala u državi El Oro se urušila dvospratna zgrada i zarobila nepoznat broj ljudi

Izvor: K1info/Tanjug

18/03/2023 > 19:08

podeli vest:

POGINULO najmanje 13 osoba: ZEMLJOTRES od 6,9 stepeni Rihtera pogodio Ekvador
Foto: Tanjug/AP


Predsednik Ekvadora Giljermo Laso saopštio je da je najmanje 13 osoba poginulo u snažnom zemljotresu koji je danas pogodio tu zemlju. Povređeno je 126 osoba.

Agencija za vanredne situacije Ekvadora izvestila je ranije da je jedna osoba poginula u gradu Kuenka u Andima. Žrtva je nastradala u vozilu zarobljenom ispod ruševina kuće.

U obalskoj ekvadorskoj državi El Oro poginulo je troje ljudi, a nekoliko osoba je zarobljeno ispod ruševina, dodala je Agencija za vanredne situacije Ekvadora, prenosi AP.

Pored toga, u gradu Mačala u državi El Oro se urušila dvospratna zgrada i zarobila nepoznat broj ljudi. U potresu su oštećene kuće i zgrade, a brojni uspaničeni građani izašli su na ulice. Predsednik Ekvadora je putem Tvitera pozvao građane da ostanu mirni.

U Gvajakilu, oko 270 kilometara jugozapadno od glavnog grada Kita, vlasti su prijavile oštećenja na zgradama i kućama, kao i neke urušene zidove. Vlasti su naredile zatvaranje tri tunela za vozila.

Foto: Tanjug/AP

Snažan zemljotres pogodio je Ekvador

Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) saopštio je da je zemljotres jačine 6,9 stepeni Rihterove skale pogodio obalu Ekvadora, a da je epicentar bio na dubini od 10 kilometara.

Američki geološki zavod izvestio je da se zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihterove skale dogodio u priobalnom regionu Guajas, oko 80 kilometara južno od Gvajakila, drugog po veličini grada u Ekvadoru, preneo je AP.

Sistem upozorenja SAD saopštio je da ne preti opasnost od cunamija nakon zemljotresa, prenosi Rojters.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju ljude koji se okupljaju na ulicama Gvajakila i obližnjih naselja.

Stanovnici su rekli da su zbog zemljotresa popadale stvari u njihovim domovima u Gvajakilu, u kojem živi više od tri miliona ljudi, a nalazi se oko 270 kilometara jugozapadno od glavnog grada Kita.

Zemljotres se osetio i na severu Perua.

 

Ostavite komentar