Vesti > Svet

Protiv TERORISTA sa KOSMETA glas digla i JUŽNA AMERIKA: Nema slanja KBS na Malvinska ostrva

Argentina, Ekvador i Brazil protiv predloga Britanaca u UN, ali je protiv i Zajednica latinoameričkih i karipskih država

Izvor: K1info/Tanjug

29/04/2023 > 22:31

podeli vest:

Protiv TERORISTA sa KOSMETA glas digla i JUŽNA AMERIKA: Nema slanja KBS na Malvinska ostrva
Foto: Tanjug/AP/John Minchillo


Južnoameričke države Argentina, Ekvador i Brazil usprotivile su se slanju terorista preobučenih u uniforme, tačnije vojnika takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) na Malvinska ostrva (Folklandska ostrva), prenosi prištinska Gazeta ekspres, pozivajući se na pisanje argentinske agencije Agnprens.

Kako se navodi, tokom sednice Saveta bezbednosti UN o KiM 27. aprila, predstavnik Brazila je rekao da prisustvo snaga takozanovg Kosova u sastavu vojnih snaga Velike Britanije na Malvinskim ostrvima predstavlja kršenje Rezolucije 31/49 Generalne skupštine i suprotno je duhu Rezolucije 41/11 kojom je Južni Atlantik proglašen zonom mira i saradnje.

On je pozvao zemlje članice da se uzdrže od jednostranih akcija na toj teritoriji.

Zbog prisustva stranih trupa u Južnoj Americi oštro je negodovao i predstavnik Ekvadora u Ujedinjenim nacijama.

On je naveo da se tome protivi Zajednica latinoameričkih i karipskih država, kao i da se takav potez tumači kao neopravdana provokacija koja je u suprotnosti sa rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Argentine saopštili su da su zabrinuti zbog jednostranih akcija snaga Velike Britanije koje se odnose na uključivanje "novih aktera sa vojnim veštinama" na Malvinska ostrva koja su predmet spora koji priznaju i UN.

Pre pet meseci, teroristi iz Prištine, tačnije takozvana skupština privremenih prištinskih institucija, izglasali su slanje kontigenta svojih separatističkih snaga na Malvinska ostrva. Samozvani premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najavio je da da ti teroristi, preobučeni u takozvane bezbednosne snage, idu tamo u službi mira?!

On je tada rekao da će na Malvinskim ostrvima biti "više od sedam" naoružanih ljudi sa Kosmeta i da će njihova misija trajati tri godine, uz mogućnost produženja dogovora.

Zvanični Buenos Ajres Malvinska ostrva, koja su pod upravom britanske krune, smatra svojom teritorijom.

Na sajtu agrentinske agencije Agnprens, koja je objavila vest o tome da se tri južnoameričke države protive slanju KBS na Malvinska ostrva, navodi se da je u pitanju agencija čije vesti ne pišu novinari, već kako se navodi, pripadnici radničke klase "koji se izražavaju u pravcu periferija-centar", a koja je osnovana kako bi se suprotstavila "pedagoškom kolonijalizmu" koji deluje protiv nacionalnih interesa i interesa radničke klase.

 

Ostavite komentar