Vesti > Svet

Mama ga UKANALILA: Majka marinca OPTUŽENOG ZA ŠPIJUNAŽU za Kinu, HRABRILA SINA DA TO RADI

Mislila je da bi to moglo da mu pomogne da jednog dana dobije posao u kineskoj vladi

Izvor: K1info/Tanjug

09/08/2023 > 12:46

podeli vest:

Mama ga UKANALILA: Majka marinca OPTUŽENOG ZA ŠPIJUNAŽU za Kinu, HRABRILA SINA DA TO RADI
Foto: Shutterstock


Majka američkog marinca, optuženog za odavanje osetljivih vojnih informacija Kini, ohrabrivala je svog sina da sarađuje sa jednim kineskim obaveštajcem, navodeći da bi mu to moglo pomoći da jednog dana dobije posao u kineskoj vladi, saopštilo je tužilaštvo.

Pomoćnik tužioca Fred Šepard izneo je tu optužbu na saslušanju u federalnom sudu u San Dijegu u američkoj državi Kaliforniji, pozivajući sudiju da ne pusti Đinčao Veija iz pritvora koji je prošle sedmice uhapšen zbog optužbi za špijunažu, preneo je AP.

Šepard je istakao da je Veijeva majka, koja živi u američkoj državi Viskonsin, ohrabrivala sina da nastavi da pruža informacije kineskom obaveštajcu jer bi mu to moglo pomoći da jednoga dana dobije posao u Komunističkoj partiji Kine, nakon što napusti američku mornaricu.

Šepard je naveo da je Vei zaradio od 10.000 do 15.000 dolara u protekloj godini od špijuniranja.

Ukoliko bude osuđen, mogao bi da se suoči sa doživotnom robijom.

Sudija je odlučio da Veija zadrži u federalnom pritvoru.

Vei je jedan od dvojice mornara iz Kalifornije koji su optuženi za pružanje osetljivih vojnih informacija Kini, uključujući detalje o ratnim vežbama, pomorskim operacijama i kritičnom tehničkom materijalu. 

Tužioci nisu rekli da li je njih dvojicu regrutovao isti kineski obaveštajac kao deo veće šeme.

Ministarstvo pravde optužilo je Veija (22) na osnovu zakona o špijunaži koji smatra krivičnim delom prikupljanje ili isporuku informacija za pomoć stranoj vladi.

Oba marinca su se izjasnila da nisu krivi.

Tužioci su rekli da je Veiju, koji je rođen u Kini, obaveštajac prvi put prišao u februaru 2022. dok je podnosio molbu da postane naturalizovani američki državljanin i priznao službeniku da je znao da bi aranžman mogao da utiče na njegovu molbu. 

Tužioci navode da je Vei dao detaljne informacije o sistemima naoružanja i avionima na "Eseksu" i drugim amfibijskim jurišnim brodovima.

Ostavite komentar