Vesti > Svet

Novi detalji hapšenja "KRTICE" IZ PENTAGONA: Evo šta sada čeka Džeka Teširu (21), "SNOUDENA IZ NEHATA"

Tajne dokumente Tešira je delio sa prijazeljima s kojima je igrao online video igrice

Izvor: K1info/Tanjug

14/04/2023 > 07:30

podeli vest:

Novi detalji hapšenja "KRTICE" IZ PENTAGONA: Evo šta sada čeka Džeka Teširu (21), "SNOUDENA IZ NEHATA"
Foto: Tanjug/AŠ


Agenti Federalnog istražnog biroa uhapsili su Džeka Teširu (21), pripadnika Nacionalne garde države Masačusets, koga smatraju odgovornim za curenje poverljivih dokumenata o aktivnostima obaveštajnih službi SAD, slabostima ukrajinskih oružanih snaga i nizu drugih, do sada, nepoznatih detalja u vezi s tim ratom.

Tešira je, kako se sumnja, vodio grupu za onlajn igranje u kojoj je bilo 20 do 30 mlađih muškaraca. Oni su u grupi delili rasističke mimove, te razgovarali o igrama i oružju. U toj grupi na Discordu su, pored svega toga, objavljeni tajni dokumenti SAD-a.

Posle hapšenja saznalo se da je Tešira, koji se pridružio nacionalnoj gardi u septembru 2019. godine, imao najviši nivo bezbednosne dozvole koju je federalna vlada odobrila za strogo poverljive informacije, navodi Fox News.

Foto: Printscreen Facebook

 

Sada, nakon što je došlo do curenja dokumenata, njegova odobrenja i pristup poverljivim vladinim sistemima su ukinuti.

Tešira je nedavno bio stacioniran u bazi nacionalne garde Otis kao pripadnik 102. obaveštajnog krila. On je unapređen u vazduhoplovca 1. klase prošlog jula.

FBI je počeo da ga prati pre četvrtka, ali su morali da ubrzaju svoje planove da ga uhapse nakon što ga je New York Times identifikovao u sredu uveče, rekao je za Fox News izvor upućen u istragu.

Tešira je navodno počeo da deli poverljive dokumente sa privatnom grupom poslednjih meseci, ali curenje je privuklo širu pažnju nakon što ih je drugi član podelio na javnom forumu.

 

Istražitelji ne veruju da se slučaj završava sa Teiširom i traže druge koji bi mogli biti umešani, rekao je izvor blizak istrazi.

Inače, objavljivanje dokumenata procurelih iz Pentagona najveći je udarac za američke obaveštajne službe još od kada je Edvard Snouden iz arhiva Nacionalne bezbednosne agencije, NSA, pokupio oko milion dokumenata.

Prema navodima tužilaštva, objavljivanje svakog od oko 300 dokumenata moglo bi Teširu koštati do deset godina zatvora, jer će najverovatnije biti optužen za špijunažu, neovlašćeno preuzimanje i deljenje poverljivih dokumenata od važnosti za nacionalnu bezbednost SAD.

Iz Nacionalne garde su rekli da su ovaj slučaj veoma ozbiljno shvatili i da će koliko god je u njihovoj moći pomoći istragu.

Portparol Pentagona Pat Rajder nazvao je curenje dokumenata "namernim krivičnim delom", rekavši da se liste za distribuciju poverljivih informacija pregledaju.

 

Ostavite komentar