Vesti > Svet

Poznati FUDBALER radio kao DVOSTRUKI AGENT, prenosio informacije RUSIJI: Nemci uhapsili ŠPIJUNA

Optužen je za izdaju i da je prosleđivao poverljive obaveštajne podatke Moskvi, uključujući i o one u Ukrajini

Izvor: K1info/nova.rs

05/02/2023 > 12:52

podeli vest:

Poznati FUDBALER radio kao DVOSTRUKI AGENT, prenosio informacije RUSIJI: Nemci uhapsili ŠPIJUNA
Foto: Pixabay.com


Bivši fudbaler koji je branio boje nekoliko nemačkih klubova između kojih i Hanover, Karsten Linke, uhapšen je pod optužbom za izdaju.

Naime, uhapšen je u decembru prošle godine, a tek sada je njegov identitet objavljen.

Takođe je bio i trener juniorskog tima u Vejlhajmu, ali se ispostavilo da je njegov primarni posao bio potpuno drugačiji.

Bio je tajni agent koji je radio za Saveznu obaveštajnu službu (BND), a sunarodnicima Nemcima je kada je putovao u Berlin govorio je da je vojnik i da ide „u misiju“.

Uhapšen je od strane nemačke policije. Optužen je da je prosleđivao poverljive obaveštajne podatke Moskvi, uključujući i o one u Ukrajini, izvestio je Der Špigl pošto je uhapšen.

Navodno je Linke bio unapređen pre hapšenja, pa je imao dodatni nivo poverljivih informacija.

Prosledio je tajne podatke nekolicini ljudi, prenosi Daily Telegraph, uključujući i nemačkog biznismena koji je rođen u Rusiji (Artur E.) koji je zauzvrat prosledio informacije Federalnoj sigurnosnoj službi Ruske Federacije (FSB).

Artur u ovom slučaju ima status ključnog svedoka, a posvedočio je da je bio plaćen za usluge. BND istražuje da li je Linke delovao sam ili je imao čitavu mrežu doušnika. Njegovi poznanici kažu da je pre znao da nestane na nekoliko meseci.

 

 

Ostavite komentar