Vesti > Svet

U INDONEZIJI OČAJNI: Francuzi nam POJEDOŠE SVE ŽABLJE BATAKE

Svake godine u Francuskoj se pojede oko 4.000 tona žabljih bataka koji ulgavnom dolaze iz azijskih zemalja

Izvor: K1info/telegraf.rs

03/08/2023 > 12:13

podeli vest:

U INDONEZIJI OČAJNI: Francuzi nam POJEDOŠE SVE ŽABLJE BATAKE
Foto: Shutterstock


Kada pomislite na francusku kuhinju, prvo što vam verovatno, uz puževe i guščju paštetu padne na pamet su žablji bataci.

Žablje batake možete naručiti u većini restorana u Francuskoj. Često ih poslužuju pržene, hrskave i začinjene belim lukom. Svake godine Francuzi pojedu oko 4.000 tona ovoga tradicionalnog jela.

Iako francusko ministarstvo poljoprivrede jelo smatra kulinarskom baštinom istočne Francuske, većina žabljih bataka dolazi iz inostranstva, piše HRT. 

U Francuskoj su jestive vrste žaba zaštićene već decenijama. I u toj državi, ali i u većem delu Evropske unije postoje strogi propisi o tome koliko ih je dozvoljeno uhvatiti.

U većini mesta dozvoljeno je loviti ih pod strogo određenim uslovima u razdoblju između kraja februara i aprila. To je vreme kada ovi vodozemci stižu u ribnjake radi razmnožavanja.

Da bi zadovoljila potražnju, francuska gastronomska scena svake godine uvozi oko 2.800 tona žabljih bataka iz inostranstva. Jelo je vrlo popularno i u Belgiji.

Foto: Pixabay.com

 

Gladni evropski žabojedi stvaraju probleme zemljama dobavljačicama, među kojima je i Indonezija, najveći izvoznik žabljih bataka u svetu. Poznavaoci prilika kažu da evropski apetiti za ovom delicijom ne ugrožavaju samo populaciju retkih vrsta žaba, već i ravnotežu ekosistema.

Stručnjak za zaštitu i brigu o vodozemcima i kustos zoološkog muzeja u Bandungu, Ganjar Kahadi kaže kako "vlada minimalno reguliše i nadzire trgovinu žabljim batacima". Slična je situacija u Vijetnamu, drugoj velikoj zemlji izvoznici traženih vodozemaca.

- Ovde se broj žaba generalno znatno smanjio poslednjih decenija - kaže Mai Ngijen iz organizacije za zaštitu životinja Humane Society International.

Prašume u jugoistočnoj Aziji, posebno u Indoneziji, poznate su po velikoj biološkoj raznolikosti. Biolozi i naučnici i dalje otkrivaju nove, dosad neviđene životinjske vrste. Kahadi upozorava da bi rasprostranjen lov na žabe mogao uništiti još neotkrivene vrste pre nego što ih naučnici pronađu.

- Žabe su jednostavno prirodni insekticid. One jedu insekte koji mogu prouzrokovati probleme poljoprivredi, ali i javnom zdravlju. Bez žaba bismo morali koristiti mnogo više hemikalija da bismo kontrolisali te insekte, što bi bilo štetno i za okolinu i za zdravlje ljudi - kaže Kahadi.

Ostavite komentar