Vesti > Svet

HAOS na ulicama u FRANCUSKOJ: Uhapšeno 1.311 OSOBA, počela SAHRANA ubijenog Naela

Prema navodima vlasti, podmetnuto je oko 2.500 požara, paljeni su automobili i zgrade, a prodavnice su opljačkane

Izvor: K1info/Tanjug

01/07/2023 > 14:23

podeli vest:

HAOS na ulicama u FRANCUSKOJ: Uhapšeno 1.311 OSOBA, počela SAHRANA ubijenog Naela
Foto: Tanjug/AP


Tokom četvrte noći protesta širom Francuske, uhapšeno je 1.311 osoba, najnoviji je bilans koji je objavilo ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje, dok se porodica i prijatelji pripremaju da danas sahrane 17-godišnjaka kojeg je ubio policajac, što je pokrenulo nemire.

Neredi su besneli širom zemlje uprkos angažovanju 45.000 policajaca, javlja AP.

Uprkos apelu predsednika francuske Emanuela Makrona roditeljima da zadrže svoju decu kod kuće, došlo je do uličnih sukoba između mladih demonstranata i policije.

Prema navodima vlasti, podmetnuto je oko 2.500 požara, paljeni su automobili i zgrade, a prodavnice su opljačkane.

Otkako su nemiri počeli u utorak uveče, policija je uhapsila ukupno 2.400 ljudi, od kojih više od polovine tokom četvrte noći nasilja.

Foto: Tanjug/AP

 

Danas se počela ceremonija sahrane tinejdžera, identifikovanog samo kao Nahel, kojeg je policija ubila u pariskom predgrađu Nanter, 

Tog tinejdžera alžirskog i marokanskog porekla, ubio je policajac u utorak jer nije želeo da zaustavi automobil.

Porodica i prijatelji stoje pored otvorenog kovčega, koji će potom biti odnet u džamiju, a sahrana će biti kasnije na gradskom groblju, preneo je AP.

Kako je broj hapšenja nastavio da raste, vlada je sugerisala da je nasilje počelo da se smanjuje, zahvaljujući strožim bezbednosnim merama.

Foto: Tanjug AP

 

Pričinjena šteta je ipak velika, od Pariza do Marseja i Liona, pa čak i u francuskim prekomorskim teritorijama, gde je jedan 54-godišnjak poginuo nakon što ga je pogodio zalutali metak u Francuskoj Gvajani.

Stotine policajaca i vatrogasaca je povređeno, uključujući 79 tokom noći, međutim, vlasti nisu objavile izveštaje o povređenim demonstrantima.

Francuska fudbalska reprezentacija – uključujući međunarodnu zvezdu Kilijana Mbapea, idola mnogim mladima u siromašnim naseljima gde je gnev jak – založila se za okončanje nasilja.

- Mnogi od nas su iz radničkih naselja, i mi delimo ovaj osećaj bola i tuge" zbog ubistva 17-godišnjeg Nahela - rekli su igrači u saopštenju.

- Nasilje ništa ne rešava. … Postoje i drugi mirni i konstruktivni načini da se izrazite", naveli su i dodali da je, umesto toga, sada vreme za "žalost, dijalog i obnovu".

Foto: Tanjug/AP

 

Nahelova majka, identifikovana kao Munija M, rekla je televiziji Frans 5 da je ljuta na policajca, ali ne i na policiju.

- Video je malog klinca arapskog izgleda, hteo je da mu oduzme život - kazala je ona.

Munija M je istakla da "policajac ne može uzeti pištolj i pucati na našu decu, oduzimati živote našoj deci".   
 

Ostavite komentar