Vesti > Svet

VEČNI grad postao je GRAD KOKAINA: Mnogo se ZABELELO U RIMU, a istraživanja ne ukazuju na ZIMU

Podaci su izračunati na osnovu analize postrojenja za prečišćavanje vode

Izvor: K1info/novosti.rs

30/07/2023 > 18:02

podeli vest:

VEČNI grad postao je GRAD KOKAINA: Mnogo se ZABELELO U RIMU, a istraživanja ne ukazuju na ZIMU
Foto: Unsplash.com


Večni grad je poznat po Koloseumu, Vatikanu, brojnim znamenitostima, dobroj pici, ali sada se može reći da je Rim prepoznazljiv i po - narkoticima.

Naime, u ovom italijanskom gradu zabeležena je najveća upotreba kokaina. Dnevno se konzumira 18,5 doza kokaina na 1.000 stanovnika. Večni grad ističe se i po još jednom crnom rekordu - potrošnji metanfetamina - supstanci koja deluje kao stimulans centralnog nervnog sistema, sa 1,2 doze na 1.000 stanovnika.

Istinski zaprepašćujući podaci izračunati su na osnovu analize postrojenja za prečišćavanje vode u glavnom gradu Italije, a metodom zasnovanom na merenju metaboličkih ostataka narkotičkih supstanci iz gradskih otpadnih voda koje stižu u kanalizacione kolektore.

Tehniku procene konzumiranih opojnih supstanci razvio je Instut za Istraživanje "Mario Negri" iz Milana i danas je kao metod primenjen u čitavoj Evropi kako bi se procenjivao trend potrošnje najraširenijih narkotika.

Kada se uporede prošlogodišnji podaci o korišćenju kokaina u Rimu, u odnosu na 2021. godine kada je bilo 16 doza na 1.000 stanovnika, crni primat je držala Venecija sa 22,5 doza.

Foto: Shutterstock

 

Sledeći je bio Torino sa 19,3, a potom su bili gradovi Bolonja, Firenca, Napulj i Milano. U poslednjem izveštaju urađenom na osnovu analiza 33 grada u 20 regiona, potvrđeno je da su glavne suspstance koje se konzumiraju kanabis i njegovi derivati.

Rim je tu na petom mestu sa 55 dnevnih doza, jer mu pripada crni primat u kokainu, a crni bilans u korišćenju kanabisa pripada Trstu sa 110,3 dnevnih doza na 1.000 stanovnika.

U sveukupnom zbiru, kokain ostaje na drugom mestu kao najraširenija supstanca u Italiji.

 

Ostavite komentar