Vesti > Svet

Kakvo OTKRIĆE u Rimu: Pronađene RUŠEVINE drevnog NERONOVOG POZORIŠTA

Carski teatar se pominje u drevnim spisima, ali mesto na kome se nalazio nikada nije otkriveno

Izvor: K1info/Tanjug

27/07/2023 > 18:16

podeli vest:

Kakvo OTKRIĆE u Rimu: Pronađene RUŠEVINE drevnog NERONOVOG POZORIŠTA
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini


Strukture i ukrasi, koji se mogu identifikovati sa ostacima Neronovog pozorišta, otkriveni su danas u okviru arheoloških iskopavanja u dvorištu i vrtu renesansne palate nedaleko od Vatikana, u kojoj je smešten Red svetog groba.

Carski teatar se pominje u drevnim spisima, ali mesto na kome se nalazio nikada nije otkriveno. Arheolozi su vršili iskopavanja duboko ispod ograđene bašte Palaco dela Rovere od 2020. godine u okviru planiranih radova na renoviranju te renesansne zgrade sa freskama, u koju treba da se useli hotel "For sizons".

Pomenuti ostaci najverovatnije su bili delovi raskošnih stubova obrađenih skupocenim mermerima, prefinjenih ukrasa sa zlatnim listićima i nekih prostorija korišćenij kao depoi za kostime i scenografije, prenela je Ansa.

Kako se navodi, sve su to elementi koji mogu da se identifikuju kao delovi građevine poznate kao Teatrum Neronis.

- To je otkriće od izuzetnog značaja, koje svedoči o mestu gde je Neron uvežbavao svoje pesničke i pevačke nastupe, poznate iz antičkih izvora, koje dosad nisu pronađene - komentariše specijalni upravnik grada Rima Danijela Poro.

Istakla je da je to veoma važno otkriče u važnom delu grada.

- U sedištu konjičkog Reda svetog groba u Jerusalimu, koji finansira dobrotvorne institucije u Svetoj zemlji, otpočele su aktivnosti iskopavanja i proučavanja - prokomentarisao je Leonardo Viskonti di Modrone, generalni guverner tog reda u čijem je vlasništvu Palaco dela Rovere.

Iskopavanja, koja su započeta 2020. godine, dovela su do važnih otkrića: Horti di Agripina, gde je Kaligula sagradio veliki cirkus za konjske trke, dok je Neron napravio veliko pozorište.

- Veličina zgrade, lepota ukrasa i upotrebljeni materijali nagoveštavaju da je to Neronovo pozorište, baš onako kako ga je Plinije opisao - naveo je arheolog De Kristofaro.

Drugi arheolog Renato Sebastiani istakao je da su arheološka otkrića ispod Palaco dela Rovere "vratila mnogo srednjovekovne istorije Rima, izuzetno važne za grad".

Ostavite komentar