Vesti > Svet

VRHOVNI sud u ITALIJI podigao lestvicu: NE SMEMO da odstreljujemo MEDVEDE, mora da im se dozvoli da UBIJAJU LJUDE

Nema komentara... jednostavno, nema komentara - varvari, nažalost, nisu sasvim uništili Rim

Izvor: K1info/Tanjug

15/07/2023 > 18:04

podeli vest:

VRHOVNI sud u ITALIJI podigao lestvicu: NE SMEMO da odstreljujemo MEDVEDE, mora da im se dozvoli da UBIJAJU LJUDE
Foto: Freepik.com


Vrhovni sud u Rimu suspendovao je presudu da se dva medveda, od kojih je jedan ubio džogera, a drugi napao planinara u Alpima, budu odstreljeni.

Kako prenosi BBC, predmet je sada vraćen lokalnom sudu, a Vrhovni sud je saopštio da odluka o odstrelu "izgleda nesrazmenrno i nedosledno sa nacionalnim i svetskim pravilima".

Sudije su utvrdile da se odluka o odstrelu čini nesrazmernom, pošto su mrki medvedi zaštićeni Bernskom konvencijom o divljim životinjama iz 1979. godine, a kako je saopšteno iz suda, međunarodne norme zahtevaju da "mera odstrela predstavlja poslednje sredstvo".

Jedan od medveda, 17-godišnja medvedica pod oznakom J44, uhvaćena je nakon što je usmrtila džogera Andreu Papija u Alpima,  dok je drugi, označen kao MJ5, napao planinara u istoj oblasti.

Kada je JJ4 uhvaćena u aprilu ove godine, guverner provincije Južni Tirol Mauricio Fugati, rekao je da nadležni "žele da ubiju medveda na licu mesta".

Ona je prebačena u centar za brigu o životinjama u blizini grada Trento, ali do danas MJ5, mužjak medveda koji je napao 39-godišnjeg planinara u martu, nastavlja slobodno da luta planinskim vencem Brenta Dolomita.

Protiv oba medveda izdat je nalog za odstrel i njihovim slučajem počele su da se bave grupe za zaštitu životinja, koje su pokušale da nađu alternativnu kaznu.

Italijanski ministar životne sredine Đilberto Fratin rekao je da je i on protiv odstrela, a prošle nedelje je vlada saopštila da su vlasti u Rumuniji spremne da prime JJ4 u utočište za spašene mrke medvede, koje se uzima kao najveće te vrste na svetu sa populacijom od preko 100 primeraka te vrste.

Izuzeci od zabrane ubijanja zaštićene vrste mogu biti dozvoljeni samo "pod uslovom da ne postoji drugo validno rešenje", prema Bernskoj konvenciji.

Mrki medvedi ponovo su se pojavili u Italiji 1999. godine u okviru evropskog projekta očuvanja pod nazivom Life Ursus, ali njihov broj se postepeno popeo preko 100 jedinki.

Ostavite komentar