Vesti > Svet

Erdogan taman "LEGAO NA RUDU", a Šveđani opet prave skup na kome će SPALITI VERSKI TEKST

Švedska policija je dala dozvolu za skup na kojem će biti "spaljen verski tekst" u gradu Helsingborgu na jugu zemlje, objavili su lokalni me

Izvor: K1info/Tanjug

11/07/2023 > 07:09

podeli vest:

Erdogan taman "LEGAO NA RUDU", a Šveđani opet prave skup na kome će SPALITI VERSKI TEKST
Foto: Shutterstock


Skup će biti održan danas oko 12 časova na jednom od glavnih trgova u gradu.

- Naša je procena da se ovo može izvesti na bezbedan način - rekao je šef policije Matijas Sigfridson, prenosi TASS.

Prvobitni plan je bio da se protest održi na centralnom trgu, ali je policija odredila drugi trg.

- Glavni princip je da se događaj mora održati na sličnom mestu. Ovaj trg se nalazi u centru grada, a prisutni će imati priliku da čuju šta organizatori imaju da kažu - rekao je Sigfridson.

 

On je dodao da policija namerava da pomno prati razvoj situacije i biće spremna za svaki scenario.

Nedavno je održan protest tokom kojeg je jedan od dvojice organizatora pocepao i zapalio primerak Kurana ispred centralne džamije u Stokholmu.

Dok je oko 200 ljudi posmatralo njegov čin, demonstrant je prvo pocepao stranice i njima obrisao cipele, nakon čega je Kuran stavio na slaninu i spalio je, što su Turska i druge muslimanske zemlje oštro osudile.

 

Švedski ministar pravde Gunar Stromer je kasnije izjavio da vlada razmatra mogućnost da paljenje Kurana i drugih svetih knjiga učini nelegalnim, dodavši da je spaljivanje Kurana stvorilo pretnje po unutrašnju bezbednost zemlje.

Da podsetimo, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je juče da će početi proces ratifikacije švedske aplikacije za članstvo u Alijansi.

- Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je jasno stavio do znanja da je Turska spremna da ratifikuje članstvo Švedske - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Ostavite komentar