Vesti > Svet

Cilj marša na Moskvu bio da se SPREČI uništenje Vagnera: Oglasio se Prigožin

Šef Vagnerovaca se oglasio nakon što su se njegove trupe, koje su bile nadomak Moskve, povukle u subotu uveče

Autor: K1info/Blic/Telegraf

26/06/2023 > 17:28

podeli vest:

Cilj marša na Moskvu bio da se SPREČI uništenje Vagnera: Oglasio se Prigožin
Foto: Tanjug/Prigozhin Press Service via AP


Vođa paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin objavio je 11-minutnu audio poruku u kojoj je rekao da niko nije pristao da potpiše ugovor sa ministarstvom odbrane i da je njegova plaćenička firma zbog toga trebalo da prestane da postoji 1. jula.

Šef Vagnerovaca se oglasio nakon što su se njegove trupe, koje su bile nadomak Moskve, povukle u subotu uveče.

On je rekao da je cilj njegovog marša na Moskvu bio da se spreči uništenje grupe Vagner.

Prigožin je negirao da je njegov „marš za pravdu“ imao za cilj svrgavanje ruskog predsednika Vladimira Putina.

- Cilj marša bio je da se izbegne uništenje Vagnera i da se pozovu na odgovornost zvaničnici koji su svojim neprofesionalnim postupcima počinili ogroman broj grešaka. Marširali smo da protestujemo, a ne da srušimo vladu - naveo je Prigožin u audio poruci.

Rekao je i da su se zaustavili u trenutku kada je postalo jasno da će mnogo krvi biti proliveno, dodajući da veruje da je "demonstracija onoga što smo planirali da uradimo bila dovoljna".

- Naša odluka da se vratimo imala je dva faktora: nismo želeli da prolijemo rusku krv - dodao je.

On je još jednom optužio rusko ministarstvo odbrane da gađa njegove trupe artiljerijskom vatrom, nazvavši to "okidačem da se odmah iselimo".

Prigožin je priznao da su njegove trupe ubile ruske avijatičare tokom njihovog ustanka, rekavši da im je "žao što su morali da izvrše udare na avione, ali su bombama i raketnim udarima gađali naše snage".

Takođe je tvrdio da je ulazak trupa u Rusiju bio na neki način pokazna vežba o tome kako je Rusija trebalo da izvrši svoju invaziju na Ukrajinu 24. februara, koja nije uspela da postigne svoj cilj da zauzme Kijev.

Ostavite komentar