Vesti > Svet

ŠTA se dešava u Ukrajini: VAGNEROVCI najavili POVLAČENJE iz Bahmuta, ČEČENI hoće da ih zamene

Prigožin kuka zbog nedostatka municije, Kadirov sprema svoje trupe, a Rusi evakuišu sela oko Zaporožja

Izvor: K1info/Tanjug

05/05/2023 > 23:02

podeli vest:

ŠTA se dešava u Ukrajini: VAGNEROVCI najavili POVLAČENJE iz Bahmuta, ČEČENI hoće da ih zamene
Foto: Tanjug/AP


Vlasnik ruske paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je danas da će njegove snage napustiti ukrajinski grad Bahmut 10. maja.

- Izjavljujem u ime Vagnerovih boraca, u ime Vagnerove komande, da ćemo 10. maja 2023. godine prebaciti naše položaje u naselju Bahmut jedinicama Ministarstva odbrane i povući ostatke Vagnerovih logističkih kampova, kako bismo mogli da "poližemo rane". Vangerove jedinice izvlačim iz Bahmuta jer je besmisleno da u nedostatku municije idu u propast - rekao je Prigožin.

Mlađi i stariji brat

Na to je reagovao čečenski lider Ramzan Kadirov, poručivši da je njegova vojska spremna da zameni borce Vagnera u Bahmutu ako to bude bilo potrebno.

- Ako stariji brat Prigožin i Vagner odu, onda će Generalštab ostati bez iskusne borbene jedinice, a mlađi brat Kadirov i Ahmat zauzeće njeno mesto u Artjomovsku (Bahmut). Naši borci su već spremni da napreduju i zauzmu grad - napisao je Kadirov na Telegramu.

Foto: YouTube screenshot

Razman Kadirov
Dan pobede

Sa druge strane, zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar izjavila je danas da Rusija dovodi pripadnike paravojne formacije Vagner sa linije fronta u grad Bahmut, i da Moskva namerava da zauzme taj grad.

Kako je rekla, plan je da grad bude zauzet do 9. maja, kada se slavi Dan pobede u Drugom svetskom ratu.

Očekivana kontraofanziva

Rusija je započela evakuaciju sela u blizini Zaporožja, a ruski gubernator Jevgenij Balicki naveo je da do tog poteza dolazi zbog očekivane ukrajinske kontraofanzive.

Sa tog područja bi moglo da bude odvedeno oko 70.000 civila, piše Gardijan.

- U proteklih nekoliko dana, neprijatelj je intenzivirao granatiranje naselja u blizini linije fronta - rekao je Balicki i dodao da je doneo odluku da evakuiše pre svega decu i roditelje, starije osobe, invalide i pacijente u bolnicama.

 

Ostavite komentar