Vesti > Svet

Rusija RAKETIRALA punu piceriju u Krematorsku - POGINULO devet osoba, među njima troje DECE

U toku je potraga za preživelima u ruševinama uništene zgrade

Izvor: K1info/Tanjug

28/06/2023 > 12:30

podeli vest:

Rusija RAKETIRALA punu piceriju u Krematorsku - POGINULO devet osoba, među njima troje DECE
Foto: Tanjug/National Police of Ukraine via AP


U noćašnjem ruskom raketnom napadu koji je pogodio prepunu piceriju u gradu Krematorsku na istoku Ukrajine, poginulo je najmanje devet osoba, uključujući troje dece, saopštile su danas lokalne vlasti i potvrdile da je u toku potraga za preživelima u ruševinama uništene zgrade.

Među žrtvama ruskog raketiranja su i dve sestre stare 14 godina i jedan 17-godišnji tinejdžer, a ranjeno je 60 ljudi, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zvaničnici su naveli da je u napadu korišćena PVO raketa tipa S-300, da je oštećeno 18 višespratnica, 65 kuća, pet škola, dva vrtića, tržni centar, administrativna zgrada i zgrada za rekreaciju. Kramatorsk je grad na liniji fronta u kome se nalazi regionalni štab ukrajinske vojske, a piceriju koja je pogođena su posećivali novinari, humanitarni radnici, vojnici i meštani.

Foto: Tanjug/Ukrainian Donetsk Regional Administration via AP

 

Oslobađanje više sela pod ruskom okupacijom poslednjih nedelja "nije glavni događaj" u planiranoj kontraofanzivi Kijeva, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

Prema njegovim rečima, glavne rezerve ukrajinskih trupa, uključujući većinu brigada nedavno obučenih na Zapadu i opremljenih modernim NATO tenkovima i oklopnim vozilima, tek će biti upotrebljene u operacijima na frontu.

On je odbacio medijske izveštaje o sporijem ukrajinskom napredovanju protiv dobro utvrđenih ruskih položaja. Ukrajinske oružane snage svakodnevno vrše ofanzivne pokušaje u blizini Bahmuta, ali ruske jedinice odbijaju sve napade, a neprijatelj trpi značajne gubitke, rekao je Andrej Maročko, potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji.

On je istakao da je oblast oko Bahmuta ostala "najaktivnija na liniji angažovanja u zoni odgovornosti LNR". U utorak je portparol borbene grupe Jug Vadim Astafjev izvestio da su ruske snage osujetile pokušaje ukrajinske ofanzive u oblastima Lisičansk i Soledar-Artjomovsk.

Ukrajinske snage su granatirale grad Pologi u Zaporoškoj oblasti, saopštile su operativne službe regiona. Granatiranje je započeto u 11.00 časova po lokalnom vremenu.

Foto: Tanjug/National Police of Ukraine via AP

 

- U kvartu gde se nalazi železnički depo ođeknule su tri eksplozije. Informacije o žrtvama i materijalnoj šteti se utvrđuju - navodi se u izveštaju.

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda sastaće se danas u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na razgovorima o učlanjenju Ukrajine u NATO. Zelenski je u utorak ponovo pozvao NATO da Ukrajini uputi "politički poziv" za pridruživanje na samitu Alijanse 11. i 12. jula u Litvaniji.

Litvanija je jedna od najvećih pristalica ukrajinskog članstva u NATO i EU i poziva ostale zemlje da prihvate oba zahteva zvaničnog Kijeva. Litvanija kupuje dva norveška NASAMS PVO lansera za Ukrajinu, ukupne vrednosti 9,8 miliona evra, i isporučiće ih u roku od tri meseca, saopšteno je danas iz litvanskog Ministarstva odbrane.

Litvanija je reagovala na hitan ukrajinski zahtev da se zbog ruskih vazdušnih udara na vojne i civilne ciljeve obezbedi pomoć u jačanju protivvazdušne odbrane, saopštava litvansko ministarstvo odbrane. Pored isporuke PVO sistema NASAMS, Ukrajina će dobiti i 10 oklopnih trasportera tipa M113, a Norveška će isporučiti opremu za održavanje PVO lansera.

Foto: Tanjug/National Police of Ukraine via AP

 

General Sergej Surovikin, zamenik komandanta ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, unapred je znao da osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin planira pobunu protiv ruskih zvaničnika iz sektora odbrane. List je citirao američke zvaničnike koje su informisale američke obaveštajne službe u vezi s tim i objavio da su zvaničnici "pokušavali da saznaju da li je general Sergej Surovikin, bivši najviši ruski komandant u Ukrajini, pomogao u planiranju Prigožinove akcije prošlog vikenda".

Potparol američkog ministarstva odbrane Patrik Rajder izjavio je da su trupe privatne ruske vojne formacije Vagner i dalje u Ukrajini posle pobune tokom vikenda. On je dodao da SAD nisu promenile stav kada je u pitanju odgovor na događaje u Rusiji.

- Nismo primetili ništa što bi, iz naše perspektive, zahtevalo bilo kakvo prilagođavanje stava po tom pitanju - rekao je on.

Ukrajinska vlada imenovala je Hermana Smetanjina, koji je bio rukovodilac mašinske industrije Harkov Mališev, za novog šefa državne namenske kompanije Ukroboronprom, u okviru nastojanja zvaničnog Kijeva da poveća domaću proizvodnju oružja.

Ostavite komentar