Vesti > Svet

Američki milijarder POGINUO NA PROSLAVI SVOG ROĐENDANA: Kako se zabava za bogataše pretvorila u STRAŠNU TRAGEDIJU

Džim Kraun koji se zakleo da će Čikago učiniti najbezbednijim gradom u SAD poginuo u tragičnoj nesreći na trkačkoj stazi u Koloradu

Izvor: K1info/kurir.rs

27/06/2023 > 07:22

podeli vest:

Američki milijarder POGINUO NA PROSLAVI SVOG ROĐENDANA: Kako se zabava za bogataše pretvorila u STRAŠNU TRAGEDIJU
Foto: Shutterstock/screenshot


Džejms "Džim" Kraun je u nedelju slavio svoj 70. rođendan na privatnom trkalištu u Aspenu kad je njegovo vozilo udarilo u ogradu.

- Kraun je učestvovao u udesu motornog vozila na trkačkoj stazi Vudi Krik što je rezultiralo smrtnim povredama - saopštila je kancelarija šerifa okruga Pitkin.

Glavni zamenik mrtvozornika Odra Kit rekla je da će uzrok smrti biti poznat nakon obdukciju.

 

 

Poslovni magnat je bio izvršni direktor kompanije koja je vlasnik skijališta u Aspenu.

- Porodica je duboko ožalošćena zbog iznenadne smrti Džima Krauna u saobraćajnoj nesreći. Traži da se poštuje njihova privatnost u teškom trenutku. Dalji detalji u vezi sa planovima za spomen obeležje u znak sećanja na Džimov izuzetan život biće objavljeni kasnije - rekao je portparol porodice za Aspen Times.

Otac nastradalog milionera Lester Kraun za Čikago san tajms otkrio je detalje tragedije.

- Vozio je trkački automobil i udario u zid kad je zaobišao krivinu. Nikada nije postojalo bolje ljudsko biće u svakom pogledu. Džim je bio vođa naše porodice i intelektualno i emocionalno i pazio je na sve - navodi otac.

Tajkunova porodica bila je 34. najbogatija u Americi prema navodima Forbsa 2020. godine, a njihovo bogatstvo procenjeno je na 10,2 milijarde dolara.

Milijarder je dospeo na naslovne strane ranije ovog meseca nakon što je obećao da će iskoristiti svoj nacionalni uticaj i raditi sa drugim biznismenima u borbi protiv kriminala u svom rodnom gradu Čikagu. Kao jedan od najbogatijih stanovnika grada vodio je građanski komitet Čikaga.

Njegov plan je podrazumevao da se smanji broj ubistava u Čikagu na manje od 400 godišnje u roku od pet godina.

Građanski komitet je proveo šest meseci u istraživanju. Strategija na koju se komitet fokusirao uključivala je otvaranje novih radnih mesta u oblastima visokog rizika, značajna sredstva za programe intervencije protiv nasilja, jačanje agencija za sprovođenje zakona i ulaganje u ugrožene zajednice.

Čikago je 11. godinu zaredom predvodio naciju sa najvećim brojem ubistava u bilo kom gradu. Grad je imao ukupno 697 ubistava u 2022. godine što je više nego u Filadelfiji (516), Njujorku (438), Hjustonu (435) i Los Anđelesu (382).

Poslednji put kada je Čikago imao manje od 400 ubistava bilo je 1965. godine.

Kraun je takođe bio glavni direktor General Dinamics i direktor banke JPMorgan Chase. Bio je član Državne advokatske komore Ilinoisa i Američke akademije umetnosti i nauka, a radio je u Savetodavnom odboru za obaveštajne poslove tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame.

Ostavite komentar