Vesti > Svet

DIREKTOR ZNAO da podmornica Titan NIJE BEZBEDNA: Oglušio se o UPOZORENJA i poginuo sa još ČETIRI PUTNIKA

Ekspert više puta pozivao kompaniju OceanGate da traži sertifikaciju pre pre početka korišćenja za komercijalne ture

Izvor: K1info/Tanjug

23/06/2023 > 23:07

podeli vest:

DIREKTOR ZNAO da podmornica Titan NIJE BEZBEDNA: Oglušio se o UPOZORENJA i poginuo sa još ČETIRI PUTNIKA
Foto: Tanjug/AP


Specijalista za istraživanja dubokog mora Rob Mekalum upozorio je preminulog direktora kompanije OceanGate, Stoktona Raša, da nije bezbedno plovilom Titan istraživati more, na šta se ovaj oglušio, prenosi BBC.

U porukama u koje je britanski javni servis imao uvid, Mekalum je rekao izvršnom direktoru Rašu da potencijalno dovodi svoje klijente u opasnost i pozvao ga da prestane da koristi podmornicu dok je ne proveri nezavisno telo.

Raš je odgovorio da je "umoran od igrača u industriji koji pokušavaju da iskoriste argument bezbednosti da zaustave inovacije".

Mekalum je rekao za BBC da je više puta pozivao kompaniju OceanGate da traži sertifikaciju za Titan pre nego što počne da ga koristi za komercijalne ture, pošto to plovilo nikada nije sertifikovano ili klasifikovano.

Plovilo Titan nestalo je u nedelju dok se spuštao do olupine Titanika, okeanskog broda koji je potonuo u severnom Atlantiku 1912. godine na dubini od 3,8 kilometara, a danas je potvrđeno da je petoro putnika koji su bili u njemu poginuli, pošto je plovilo, prema navodima stručnjaka, implodiralo.

Foto: Youtube PrintScreen

Potraga za Titanom bila je osuđena na propast

Na brodu u vlasništvu američke kompanije OceanGate Expeditions, bili su njen osnivač Stokton Raš, francuski dubokomorski veteran Pol-Anri Nargole, britanski milijarder i svemirski turista Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Suleman.

Kompanija OceanGate organizovala je sedmodnevne ronilačke ekskurzije na Titanik sa početnom cenom od 250.000 dolara.

 

Ostavite komentar