Vesti > Svet

Putin objavio da je SPREMAN DA PREGOVARA, pa NAPAO KIJEV tokom posete AFRIČKIH LIDERA u mirovnoj misiji

Delegacija koju uz Ramafosu čine lideri Senegala, Zambije, Komorskih ostrva i Egipta, trebalo imaju sastanak sa Volodimirom Zelenskim

Izvor: K1info/Tanjug

16/06/2023 > 12:44

podeli vest:

Putin objavio da je SPREMAN DA PREGOVARA, pa NAPAO KIJEV  tokom posete AFRIČKIH LIDERA u mirovnoj misiji
Foto: Tanjug/AP


Najmanje dve eksplozije potresle su danas Kijev, a sirene za vazdušnu opasnost su se oglasile u trenutku kada u ukrajinskoj prestonici, u okviru mirovne misije, boravi delegacija afričkih zemalja predvođena predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafosom.

Delegacija koju uz Ramafosu čine lideri Senegala, Zambije, Komorskih ostrva i Egipta, trebalo bi da se danas sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a sutra bi trebalo da otputuju u Sankt Peterburg i tamo razgovaraju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Svedoci su Reutersu potvrdili da su se u centru Kijeva čule dve eksplozije. Gradonačelnik Vitalij Kličko je takođe izvestio o eksplozijama u centralnom Podilskom okrugu i upozorio da je još projektila usmereno ka prestonici.

Riski predsednik Vladimir Putin spreman je da bilo s kim razgovara o rešavanju ukrajinskog sukoba, saopšteno je danas iz Kremlja.

- Predsednik Putin bio je otvoren, i ostaje otvoren za bilo koje kontakte kako bi se razgovaralo o mogućim scenarijima za rešavanje ukrajinskog problema - poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Kako navodi Reuters, ovo je saopšteno u danu kada je u Kijev doputovala afrička mirovna misija na čelu sa predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafosom, a koja bi trebalo da razgovara sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, nakon čega bi trebalo da doputuju u Sankt Peterburg i tamo razgovaraju sa Putinom.

Ruske trupe koje su uništile tenkove nemačke proizvodnje Leopard i oklopna vozila koja je NATO isporučio Ukrajini, dobiće bonuse, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Iz ministarstva je saopšteno da je ovo deo šireg sistema nagrađivanja prema kojem je više od 10.000 ruskih vojnika dobilo pojedinačne bonuse od početka rata pre skoro 16 meseci, prenosi Reuters.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

 

Na osnovu izveštaja ruskih komandanata na terenu, trenutno se vrše isplate vojnicima Oružanih snaga Ruske Federacije koji su u toku vojnih operacija uništili tenkove Leopard, kao i borbena oklopna vozila proizvedena u SAD i drugim zemljama NATO-a , saopštilo je ministarstvo.

Neprijateljsko oklopno vozilo vredi 50.000 rubalja, što je oko 596 dolara, a tenk 100.000 rubalja, navodi se u saopštenju.

U Američkom Kongresu predložen je zakon koji može da olakša finansiranje borbe Kijeva protiv Moskve korišćenjem zaplenjene i zamrznute ruske imovine.

Foto: Pixabay.com

 

Kongres SAD je do sada odobrio više od 100 milijardi dolara vojne, humanitarne i ekonomske pomoći Ukrajini od ruskog napada u februaru 2022. godine, ali neki kongresmeni dovode u pitanje koliko dugo taj nivo pomoći može da se održi u okolnostima zahteva da se smanje državni rashodi, prenosi Reuters.

Predlagači zakona, među kojima su predstavnici i demokrata i republikanaca, saopštili su da je njihova namera da obezbede da Moskva plaća štetu prouzrokovanu ratom, a ne američki poreski obveznici.

Zemlje NATO-a možda su spremne da uklone pojedine prepreke na putu Ukrajine da pristupi tom vojnom savezu, izjavio je danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Foto: Tanjug/Matthias Balk/dpa via AP

 

- Sve je više naznaka da će se svi složiti oko toga. Ja bih bio otvoren za to'', rekao je Pistorijus, odgovarajući na pitanje novinara o navodima da se SAD zalažu za to da Kijev ne mora da prođe kroz formalni proces kandidature koji je bio obavezan za druge zemlje u prošlosti - rekao je Pistorijus.

Ranije ove sedmice Pistorijus je poručio da će Nemačka pripremiti više od 100 tenkova ''Leopard 1A5'' za Ukrajinu do kraja ove godine. On je naveo da Berlin nije u mogućnosti da zameni svaki onesposobljeni tenk u Ukrajini, ali da će nastaviti sa isporukom remontovanih.

Rusija sumnja da Nemačka, Danska i Švedska sprovode istrage povodom eksplozija na gasovodima "Severni tok" i "Severni tok 2", saopštio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

- Postalo je još jasnije da Švedska, Nemačka i Danska, najblaže rečeno, ne žure sa svojim nacionalnim istragama, ako se one uopšte i vode. U poslednje vreme smo počeli da sumnjamo u to -  napisao je Poljanski na Telegramu, prenosi TASS.

Konvoj međunarodne agnecije za atomsku energiju IAEA sa generalnim direktorom Rafaelom Grosijem morao je da se zaustavi na nekoliko minuta u povratku na teritoriju pod kontrolom Kijeva zbog pucnjave u toj oblasti, ali delegacija nije bila u neposrednoj opasnosti, saopštio je Rojtersu portparol IAEA.

- Konvoj je zaustavljen i nekoliko minuta se jasno čula pucnjava, ali konvoj nije bio u neposrednoj opasnosti. IAEA nema drugih informacija o incidentu - rekao je portparol.

Zvaničnik ruske kompanije za nuklearnu energiju Rosenergoatom Renat Karča rekao je za TASS u četvrtak  da su oružane snage Ukrajine prekršile primirje i otvorile vatru kada se misija IAEA vraćala na teritoriju pod kontrolom Kijeva.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

 

Ruski predsednik Vladimir Putin planira posetu Turskoj na poziv svog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana, ali o konkretnim datumima još nije razgovarano, saopštio je danas pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

- Predsednik Erdogan je potvrdio poziv našem predsedniku da poseti Tursku. Planovi postoje, ali o konkretnim datumima još nije razgovarano - rekao je Ušakov odgovarajući na pitanje da li je predsednik Ruske Federacije planirao put u Tursku, prenosi Interfaks.

Bračni par poginuo je tokom noći u ruskom granatiranju južne ukrajinske oblasti Herson, saopštio je guverner Oleksandr Prokudin.
On je rekao da su ruske snage granatirale naselje Novoberislav na desnoj obali reke Dnjepar sa ruskih pozicija na suprotnoj strani reke, prenosi Reuters.

- Par je preminuo od posledica udara u jednu od kuća. Žena je preminula na licu mesta. Lekari su pokušali da spasu muškarca, ali je on preminuo od zadobijenih povreda na putu do bolnice - saopštio je Prokudin na Telegramu.

Ministarstvo obrane Rusije saopštilo je danas da ukrajinske snage nastavljaju da trpe velike gubitke na  Donjeckom frontu, gde je usmerena ukrajinska kontraofanziva, javila je ruska novinska agencija RIA.

 

Ostavite komentar