Vesti > Svet

BAJDEN potpisao PAKET KLIMATSKIH MERA vredan 439 milijardi dolara i OGRANIČIO CENU LEKOVA

Paket mera donet je da bi se obuzdala inflacija u SAD. Uvode se novi porezi za velike kompanije

Autor: K1info.rs/Tanjug

17/08/2022 > 09:52

podeli vest:

BAJDEN potpisao PAKET KLIMATSKIH MERA vredan 439 milijardi dolara i OGRANIČIO CENU LEKOVA
Foto: Tanjug/AP


Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je zakon vredan 430 milijardi dolara, prenosi Tanjug. Potencijalno najveći paket klimatskih mera u američkoj istoriji ima za cilj da smanji emisiju štetnih gasova, cene lekova koji se izdaju na recept, ali i rastuću inflaciju.

Zakonom su obuhvaćena najznačajnija ulaganja federalnih vlasti u borbi protiv klimatskih promena od oko 375 milijardi dolara tokom 10 godina, a njime je predviđeno i ograničavanje cene lekova na 2.000 dolara godišnje za građane koji su osigurani kroz federalni zdravstveni program.

Nove mere biće finansirane novim porezima na velike kompanije i pojačanom poreskom kontrolom bogatih pojedinaca i entiteta, a dodatna sredstva biće izdvojena za smanjenje federalnog deficita.

Očekuje se da će oko 13 miliona Amerikanaca imati mogućnost da plati zdravstveno osiguranje produžavanjem subvencija koje su odobrene tokom pandemije koronavirusa, kao i da će korporacije i bogati biti primorani da plaćaju poreze koje duguju.

Donji dom američkog Kongresa ranije je usvojio predlog zakona o klimatskim promenama, zdravstvu i porezima, koji se još naziva i Zakon o smanjenju inflacije, a pre njega je to učinio i Senat.

Foto: Tanjug/AP

 

Ostavite komentar