Vesti > Svet

Erdogan proglasio POBEDU na predsedničkim izborima: Pristalice SLAVE na ulicama

Građani su birali između Redžepa Tajipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kiličdaroglua

Izvor: K1info/Tanjug

28/05/2023 > 16:24 >> 20:56

podeli vest:

Erdogan proglasio POBEDU na predsedničkim izborima: Pristalice SLAVE na ulicama
Foto: Tanjug/AP/Francisco Seco


Aktuelni turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obratio se večeras pristalicama i proglasio pobedu, iako se još čekaju zvanični rezultati.

Na osnovu 99,45 odsto glasova osvojio je 52,1 odsto glasova, dok je kandidat opozicije Kemal Kiličdaroglu osvojio 47,9, javljaju turski mediji.

Foto: Tanjug/AP/Francisco Seco

 

On se obratio svojim pristalicama u Istanbulu, gde je i zapevao.

Njegove pristalice su se okupile i ispred predsedničke palate u Ankari odakle će Erdogan, kako je ranije najavio, održati pobednički govor posle objave konačnih rezultata.

Prema podacima turske izborne komisije, na osnovu 75,4 prebrojanih glasova, Erdogan je osvojio 53,4 odsto glasova, preneo je RTS.

Erdoganu su već počele da stižu čestitke, a među prvima mu je čestitao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poželeo mu uspeh u obavljanju odgovorne dužnosti.

Foto: Tanjug/AP

 

Aktuelni turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nalazi se pred pobedom u drugom krugu predsedničkih izbora, pošto je na osnovu 98,06 odsto glasova osvojio 52,12 odsto glasova, dok je kandidat opozicije Kemal Kiličdaroglu osvojio 47,88, pokazuju podaci Si-En-En Turka, koji se poziva na agenciju Anadoliju.

Erdoganove pristalice počele su predveče da se okupljaju ispred predsedničke palate u Ankari, gde je počelo slavlje, preneo je Sputnjik.

Foto: Tanjug/AP

 

Na osnovu 96 odsto prebrojanih glasova, aktuelni predsednik Erdogan ide ka pobedi, dok Kiličdaroglu vodi u najvećim gradovima, preneo je RTS.

Kako je objavio sajt turske TV TRT, na osnovu 96 odsto obrađenih biračkih mesta, Erdogan vodi sa 52,28 procenata glasova, dok je Kiličdaroglu osvojio 47,72 odsto.

Isti sajt je objavio i da je prema podacima koje poseduje Kiličdaroglu osvojio više glasova od Erdogana u Istanbulu, Ankari i Izmiru.

U mnogim gradovima širom Turske građani su izašli na ulice, noseći transparente i  zastave.

Foto: Tanjug/AP

 

Birališta u Turskoj zatvorena su danas u 17.00 časova po lokalnom vremenu, a više od 64 miliona građana imalo je pravo glasa u drugom krugu predsedničkih izbora.

Na osnovu otvorenih 42,78 glasačkih kutija u Turskoj, u drugom krugu predsedničkih izbora vodi Redžep Tajip Erdogan sa 57,09 odsto glasova, dok opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu ima 42,91 odsto, preneo je Si-En-En Turk.

Foto: Tanjug/Murad Sezer/Pool Photo via AP

 

U brojkama, Erdogan je sat i 15 minuta posle zatvaranja birališta na 11.499.994 glasova, dok je Kiličdaroglu na 8.642.542.

Turski javni servis TRT je naveo da je izlaznost u drugom krugu nešto manja u odnosu na prvi krug, pošto je na birališta izašlo 84,58 odsto glasača.

Prema Anadoliji, vodi Erdogan, prema agenciji ANKA, vodi Kiričdaroglu

Prema preliminarnim, nezvaničnim rezultatima, koje je objavila turska državna novinska agencija Anadolija, aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan vodi u drugom krugu predsedničkih izbora posle 67 odsto prebrojanih glasačkih kutija, dok je konkurentska novinska agencija dala blagu prednost opozicionom kandidatu Kemalu Kiličdarogluu.

Anadolija je objavila da Erdogan vodi sa 55 odsto glasova u odnosu na Kiličdaroglua koji je osvojio 45 odsto, preneo je AP.

Novinska agencija ANKA, bliska opoziciji, objavila je rezultate prema kojima je Kiličdaroglu osvojio 51 odsto glasova, a Erdogan 49 odsto na osnovu 69 procenata prebrojanih glasačkih kutija.

Oprečni preliminarni rezultati takođe su zabeleženi u prvom krugu predsedničkih izbora 14. maja, podseća AP. 

Turska nema izlazne ankete, ali se očekuje da će preliminarni rezultati biti poznati u roku od nekoliko sati posle zatvaranja birališta, preneo je AP.

Građani su birali između aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kiličdaroglua.

Foto: Tanjug/AP/Ali Unal

 

Erdogan je, obraćajući se novinarima pošto je glasao u školi u Istanbulu, istakao da je ovo prvi put da se u Turskoj organizuje drugi krug predsedničkih izbora.    

On je pohvalio visok odziv birača u prvom krugu i rekao da očekuje da će izlaznost birača danas ponovo biti velika.

- Molim se Bogu da oni (izbori) budu od koristi za našu zemlju i naciju - rekao je Erdogan.

Kiličdaroglu (74) je opisao drugi krug kao referendum o budućnosti zemlje.        

- Ovi izbori su održani u veoma teškim okolnostima, bilo je raznih kleveta - rekao je Kiličdaroglu nakon glasanja i dodao da veruje u zdrav razum ljudi. 

- Doći će demokratija, doći će sloboda, ljudi će moći da na ulicama slobodno kritikuju političare - naveo je Kiličdaroglu.  

On je glasao u isto vreme kada i Erdogan, a lokalna televizija je na podeljenom ekranu prikazivala rivale kako glasaju.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja Erdogan je osvojio 49,5 odsto, a lider turske opozicije Kemal Kiličdaroglu 44,89 odsto glasova.

 

Ostavite komentar