Vesti > Svet

JEREMIĆ u središtu korupcionaške afere u BELOJ KUĆI: Da li je Vuk muljao s BAJDENOVIM sinom?

Republikanci su pokrenuli pitanje poslovnih aktivnosti Hantera Bajdena dok je njegov otac bio potpredsednik

Izvor: K1info/Tanjug

11/05/2023 > 13:49

podeli vest:

JEREMIĆ u središtu korupcionaške afere u BELOJ KUĆI: Da li je Vuk muljao s BAJDENOVIM sinom?
Foto: Tanjug/AP/Ata Images


Republikanci u Predstavničkom domu saopštili su da su članovi porodice aktuelnog američkog predsednika Džoa Bajdena primili milionske uplate od stranih entiteta.

Predsedavajući Odbora za nadzor Predstavničkog doma Džejms Komer članovi porodice Džoa Bajdena, uključujući njegovog sina Hantera, primili su milione dolara od stranih entiteta u Kini i Rumuniji, uključujući i vreme kada je Bajden bio potpredsednik, navodi se u dopisu do kojeg je došao CNN.

Kako se navodi Odbor je dobio nove bankovne evidencije koje se navode u memorandumu u sudskom pozivu i uključuju uplate kompanijama povezanim s Hanterom Bajdenom, a republikanci tvrde i da je Hanter Bajden koristio svoje porodične veze da bi pomogao u održavanju sastanka 2016. između srpskog kandidata za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vuka Jeremića i tadašnjeg savetnika za nacionalnu bezbednost potpredsednika Kolina Kala.

U izveštaju se navodi da je 2016. godine Jeremić, koji se kandidovao za generalnog sekretara UN, pokušao da iskoristi svoj poslovni odnos sa Hanterom Bajdenom i njegovim saradnicima kako bi dobio sastanak sa Kalom, koji je tada bio pomoćnik u Bajdenovom kabinetu.

U mejlu iz juna 2016, Jeremić je pisao Hanteru Bajdenu i poslovnom saradniku Eriku Šverinu u kome je tražio da se sastane sa savetnikom za nacionalnu bezbednost VPOTUS-a Kolinom Kalom u vezi sa izborima za generalnog sekretara UN.

Nakon toga, piše CNN, Šverin je dao instrukcije Hanteru Bajdenu da razmisli o tome kako želi da odgovori, piše u izveštaju i dodaje da je Jeremić u jednom mejlu odgovorio da njegov sastabnak sa Kolinom nije dugo trajao, ali da smatra i da nije bio loš, ali da je kabinet izvan kruga donošenja odluka o pitanju izbora za generalnog sekretara, kao i da je Kolin obećao da će se bolje informisati o tome šta se trenutno dešava.

Republikanci su saopštili da nameravaju da se više pozabave time, ali su zaključili da se čini da se zvaničnik Bajdenove administracije sastao sa Jeremićem da razgovara o izborima za generalnog sekretara UN-a po nalogu Hantera Bajdena i/ili njegovih poslovnih saradnika.

Jeremićevi advokati odbili da sarađuju

O ovim navodima Kal se nije izjašnjavao, dok su Jeremićevi advokati rekli Odboru u pismu da neće sarađivati sa zahtevom za dokumentaciju i svedočenje zbog pitanja podele vlasti i zato što pravila (Predstavničkog) Doma ograničavaju sudske pozive na ljude unutar Sjedinjenih Država.

Foto: ATA Images

Vuk Jeremić

Republikanci su pokrenuli pitanje poslovnih aktivnosti Hantera Bajdena dok je njegov otac bio potpredsednik, iako nisu sugerisali na bilo kakvu nezakonitost u vezi sa isplatama iz stranih izvora. Takođe, ni bankarska evidencija ne ukazuje na svrhu izvršenih uplata.

CNN navodi da dopis predstavlja Komerov najdirektniji pokušaj da potkrepi svoje navode da su se članovi porodice Bajden obogatili porodičnim imenom, međutim najnoviji izvještaj ne pokazuje nikakve uplate direktno Džou Bajdenu, bilo kao potpredsedniku ili nakon odlaska s funkcije.

Komer je zajedno sa republikancima održao konferenciju na kojoj su izneli svoja saznanja.

Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

 

- Ti ljudi nisu došli kod Hantera Bajdena zato što je razumeo svetsku politiku ili što je bio iskusan u tome, ili što je razumeo kineske poslove. Hteli su ga zbog pristupa koji je imao zahvaljujući svom prezimenu - izjavila je republikanka iz Južne Karoline Nensi Mejs na konferenciji.

Na pitanje na koje političke odluke su mogla da utiču ta plaćanja iz inostranstva Komer nije naveo, ali da smatra da postoje odluke koje je Bajden doneo kao potpredsednik, a koje su "stavile Kinu na prvo mesto, a Ameriku na poslednje".

Portparol Bele kuće Jan Sams demantovao je Komera rekavši da Komer ima istoriju poigravanja sa činjenicama i širenja neutemeljenih insinuacija, kao i da je odbijao da sprovede svoje takozvane legitimne istrage. Dodao je da je Komer sakrio informacije od javnosti kako bi selektivno promovisao svoje vlastite narative i izneo lične napade na predsednika i njegovu porodicu.

Savetnik Hantera Bajdena Abe Louel ocenio je da su republikanska "otkrića" prepakovane pogrešne izjave o savršeno pravilnim sastancima i poslovanju privatnih lica.

- Umesto ponavljanja starih istraga koje nisu pronašle dokaze o nepravdi prema gospodinu Bajdena, predstavnik Komer bi trebalo da obavi isto ispitivanje mnogih entiteta bivšeg predsednika Trampa i članova njegove porodice - rekao je on.

Bankovni zapisi citirani u dopisu Odbora pokazuju da je u roku od pet nedelja od sastanka tadašnjeg potpredsednika Bajdena sa rumunskim predsednikom Klausom Johanisom 2015. godine. 

Rumun za kojeg je Hanter Bajden obavljao pravne savete, Gabrijel Popovići, a koji je 2016. godine osuđen za korupciju, počeo da šalje novac Robu Vokeru, preduzeću Hunterovog saradnika. Na taj način Voker je primio više od tri miliona dolara od novembra 2015. do maja 2017. i poslao oko milion dolara u različitim ratama Hanteru Bajdenu, njegovom poslovnom saradniku Džejmsu Gilijanu i Hali Bajden, udovici predsednikovog najstarijeg sina, koji je umro u maju 2015. godine i sa kojom je Hanter bio u vezi neko vreme nakon bratovljeve smrti.

Republikanci u Predstavničkom domu kažu da je osoblje CIA-e pomoglo u traženju podrške za izjavu bivših obaveštajnih zvaničnika koji su doveli u pitanje priču o laptopu Hantera Bajdena U dopisu se takođe navodi da su dva kineska državljana uplatila 100.000 dolara profesionalnoj korporaciji Hantera Bajdena preko energetske kompanije koju podržavaju Kinezi. Republikanci tvrde da je barem jedna od tih osoba imala veze s Komunističkom partijom Kine i da su bili povezani sa CEFC-om, kineskim energetskim konglomeratom koji je imao poslovni odnos s Hanterom Bajdenom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Džozef Bajden

Memorandum uključuje i detalje iz bankovne evidencije o tome kako je novac premeštan između kompanija, uključujući uplatu od 100.000 dolara jednoj od kompanija Hantera Bajdena, a Komer navodi da transakcija demantuje tvrdnju predsednika Bajdena da njegova porodica nije primila novac od Kine.

Komer je ranije otkrio da su članovi Bajdenove porodice indirektno primili nešto više od milion dolara od kineske kompanije State Energy HK Limited.

Republikanci nameravaju da nastave svoje istrage, piše CNN i dodaje da nameravaju da nastave sa izmenama zakona koje bi omogućile dodatno izveštavanje o finansijama članova porodice predsednika ili potpredsednika, javno otkrivanje stranih transakcija koje uključuju poslovanja članova porodica visokih izabranih zvaničnika i ubrzani pregled svih sumnjivih izveštaja o aktivnostima banke koji se odnose na neposredne članove porodice predsednika ili potpredsednika.

 

Ostavite komentar