Vesti > Svet

Profesoru ODSEČENA GLAVA, na otpuženičkoj klupi 14 osoba

Grozomoran zločin dogodio se na tridesetak kilometara severozapadno od Pariza

Izvor: K1info/novosti.rs

07/04/2023 > 16:51

podeli vest:

Profesoru ODSEČENA GLAVA, na otpuženičkoj klupi 14 osoba
Foto: Shutterstock


Nacionalni antiteroristički sud (PNAT) u Francuskoj zatražio je da se na optuženičkoj klupi nađe 14 osoba zbog saučesništva u gnusnom zločinu ubistva profesora istorije i geografije Samijela Patija (47), 16. oktobra 2020. godine.

Njemu je nožem ispred škole u mestu Konflan Sent Onorin u oblasti Ivlin, na tridesetak kilometara severozapadno od Pariza, odsekao glavu čečenski terorista Abdulah Anzorov (18), kao reakciju na to što je đacima pokazao karikature proroka Mohameda.

Anzorova, koji je odbio da se preda, posle izvršenog zločina ubila je policija.

Ovaj događaj ubistva profesora izazvao je ogromnu indignaciju u Francuskoj i svetu.

Sud sada planira da za najteže delo u ovom slučaju, za saučesništvo u terorističkom ubistvu, optuži dvojicu Anzorovih prijatelja, Azima E. i Naima B. koji su bili s njim kada je kupio nož. Naim B. ga je pratio i do škole ispred koje je izvršio napad.

Na optuženičkoj klupi će se, takođe, naći i šestoro odraslih, među kojima Brahim Šnina, otac učenice koja je navela da se nalazila na času kada su pokazane karikature, iako je ranije zbog nediscipline bila isključena s nastave.

Sefraui koji je društvenim mrežama širio polemiku pre ubistva i Prisila M, tridesetogodišnjakinja koja je prešla na islam i koja je s ubicom bila na vezi preko društvene mreže Twitter dan pre napada.    

Njima će biti suđeno zbog udruživanja u kriminalnu terorističku organizaciju.

Takođe, pred sudom za maloletnike treba da se pojavi i šestoro učenika, među kojima i ćerka Brahima Šnine.

 

 

Ostavite komentar