Vesti > Svet

Opet GORELA Francuska, MILIONI na ulicama: PALJENE banke i restorani, POVREĐENI i policajci i demonstranti

U Parizu je uhapšen 31 učesnik demonstaracija, dok ih je 111 privedeno u celoj zemlji

Izvor: K1info/novosti.rs

06/04/2023 > 21:38

podeli vest:

Opet GORELA Francuska, MILIONI na ulicama: PALJENE banke i restorani, POVREĐENI i policajci i demonstranti
Foto: Tanjug/AP


Veliki protesti su održani danas u celoj Francuskoj zbog penzione reforme koju Emanuel Makron pokušava da sprovede, ali su, doduše, bile velike i razlike u proceni broja učesnika - prema informacijama sindikata na ulice je izašlo dva miliona ljudi, dok je ministarstvo unutrašnjih poslova videlo pet puta manje. U svakom slučaju, odziv je bio ogroman.

U Parizu je protestovalo, prema podacima organizatora, oko 400.000 ljudi, dok je policija izbrojala tričavih 57.000.

Uz mirne manifestacije, grupe najradikalnijih su se sukobile sa policijom na koju su bacali kamenice, flaše, polivali ih bojom, pa čak i kiselinom. Bilo je i povređenih. Među snagama reda, samo u Parizu - 77, od kojih je 13 prevezeno u bolnicu. Među njima su bile i dve policajke, od kojih je jedna povređena u oko, a druga pala u nesvest kada je u kacigu pogođena kockom iz kaldrme. U celoj zemlji, povređena su 154 čuvara reda.

Vruće je bilo na Trgu Danfer Rošero, na pola puta protesne povorke u Parizu, a napeto je bilo i na kraju, na Italijanskom trgu.

Mnogo povređenih bilo je i među demonstrantima.

Lomljeni su izlozi, autobuska stajališta, paljeni kontejneri... Stradale su banke, a jedna od njih je zapaljena u Parizu. Gorela je i tenda restorana u kojem je predsednik Emanuel Makron slavio pobedu 2017. godine.

Najradikalnijima učesnicima protesta su smetali i novinari koji su snimali štetu, uz poruku da "u tome nije suština", već u protestu. U Parizu je uhapšen 31 učesnik demonstaracija, dok ih je 111 privedeno u celoj Francuskoj.

 

Ostavite komentar