Vesti > Svet

Francuska se ne smiruje: Opet se sukobili DEMONSTRANTI i POLICIJA na PROTESTIMA

Ranije danas Vlada Francuske je odbacila novi zahtev sindikata da suspenduje i ponovo razmotri nacrt zakona o penziji

Izvor: K1info/Tanjug

28/03/2023 > 20:09

podeli vest:

Francuska se ne smiruje: Opet se sukobili DEMONSTRANTI i POLICIJA na PROTESTIMA
Foto: Tanjug/AP/Thibault Camus

Grupe maskiranih demonstranata danas su na protestima protiv predsednika Francuske Emanuela Makrona i nepopularne penzione reforme, palile kante smeće i bacale kamenice na policiju u Parizu, koja je odgvorila suzavcem.

Kako prenosi Rojters, do sukoba između demonstranata i policije došlo je i na ulicama Rena, Bordoa, i Tuluza, dok su u Nantu paljene bankarske ispostave i automobili.

Ranije danas Vlada Francuske je odbacila novi zahtev sindikata da suspenduje i ponovo razmotri nacrt zakona o penziji, kojim se podiže starosna granica za penzionisanje za dve godine sa 62 na 64, što je razbesnelo lidere sindikata i radnike, koji su rekli da Vlada mora da pronađe izlaz iz krize.

Iz Vlade je saopšteno da je ''više nego voljna'' da razgovara sa sindikatima, ali o drugim temama, i ponovljeno je da se neće menjati stav o reformi penzija.

Milioni ljudi u Francuskoj demonstriraju i štrajkuju od sredine januara zbog protivljenja zakonu, a protesti su se pojačali otkako je Vlada iskoristila posebno ovlašćenje da progura predlog zakona u parlamentu bez glasanja poslanika.

Prošle sedmice u Parizu su pripadnici anarhističkog ''Crnog bloka'' razbili izloge, demolirali autobuske stanice i opljačkali Mekdonaldsov restoran, a kako navodi Rojters, atmosfera na ulicama podsećala je na nemire viđene u protestima ''Žutih prsluka'' za vreme Makronovog prvog mandata.

 

 


 

 

Ostavite komentar