Vesti > Svet

AMERIKANCI, napuštajte Rusiju ODMAH! Dramatično u BELOJ KUĆI posle hapšenja "ŠPIJUNA" u Jekaterinburgu

Državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da su SAD duboko zabrinute zbog toga što je u Rusiji priveden novinar Wal Street Journala

Izvor: K1info/Tanjug

30/03/2023 > 20:01

podeli vest:

AMERIKANCI, napuštajte Rusiju ODMAH! Dramatično u BELOJ KUĆI posle hapšenja "ŠPIJUNA" u Jekaterinburgu
Foto: Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko


Američki Stejt department je u direktnom kontaktu sa ruskom vladom zbog privođenja izveštača Wall Street Journala (WSJ), Evana Gerškoviča u Moskvi, saopštila je danas Bela kuća.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena je u kontaktu sa porodicom novinara i njegovim poslodavcem, navodi se u saopštenju Bele kuće.

- Američki državljani koji borave ili putuju u Rusiju treba odmah da je napuste, kako Stejt department i dalje preporučuje - piše u saopštenju, prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da su SAD ''duboko zabrinute'' zbog toga što je u Rusiji priveden američki državljanin, dopisnik WSJ Evan Gerškovič.

Kako navodi Rojters, zvaničnici SAD su u kontaktu sa Wall Street Journal-om i osuđuju postupke Moskve prema medijima.

Ruska služba bezbednosti (FSB) privela je Evana Gerškoviča, novinara američkog The Wall Street Journal, pod optužbom za špijunažu.

Kako navodi FSB, Gerškovič je, "po instrukcijama američke strane, prikupio informacije koje predstavljaju državnu tajnu o aktivnostima jednog od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa".

Novinaru koji je uhapšen u uralskom gradu Jekaterinburgu, preti kazna do 20 godina zatvora.

Ranije danas, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao, povodom pritvaranja Gerškoviča zbog špijunaže, da se ne radi o sumnji, već o tome da je novinar "uhvaćen na delu".

WSJ odbacio je optužbe ruskih vlasti i zatražio hitno oslobađanje Gerškoviča koga su označili posvećenim i reporterom od poverenja.

 

 


 

 

 

Ostavite komentar