Vesti > Svet

Rusi tvrde da je NOVINAR "The Wall Street Journal" uhvaćen NA DELU, slučaj STROGO POVERLJIV

Ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da je dopisnik WSJ, Evan Gerškovič, priveden pod sumnjom za špijunažu u korist vlade SAD

Izvor: K1info/Tanjug

30/03/2023 > 19:16

podeli vest:

Rusi tvrde da je NOVINAR "The Wall Street Journal" uhvaćen NA DELU, slučaj STROGO POVERLJIV
Foto: Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je, povodom pritvaranja dopisnika "The Wall Street Journal" (WSJ) Evana Gerškoviča zbog špijunaže, izjavio da se ne radi o sumnji, već o tome da je novinar "uhvaćen na delu".

- Ovo je prerogativ Federalne službe bezbednosti. Već je bilo saopštenje FSB, nemamo šta da dodamo. Jedino što mogu da kažem je da je, koliko znamo, uhvaćen na mestu događaja - rekao je Peskov.

I portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je napisala da je reporter WSJ uhvaćen na delu i da njegove aktivnosti nisu bile u vezi sa novinarstvom.

Foto: Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

- Ono što je službenik američkog izdanja Wall Street Journal-a radio u Jekaterinburgu nije imalo nikakve veze sa novinarstvom. Nažalost, ovo nije prvi put da status stranog dopisnika, novinarsku vizu i akreditaciju, strani državljani u našoj zemlji koriste za prikrivanje aktivnosti koje nisu novinarstvo. Ovo nije prvi poznati zapadni pojedinac koji je uhvaćen na delu - naglasila je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Nije bilo pritužbi na novinarski rad Gerškoviča

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Jevgenij Ivanov rekao je danas da hapšenje Gerškoviča, nije povezano sa njegovim novinarskim radom. 

- Nije bilo pritužbi na njegov rad kao reportera - rekao je Ivanov za agenciju TASS.

Dodao je da Gerškoviču nisu istekli viza i druga dokumenta.

- Dokumenti koji su Gerškoviču bili potrebna da bi radio kao reporter bili su u redu - rekao je Ivanov.

Podsetimo, Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je dopisnik WSJ, 32-godišnji Evan Gerškovič, priveden u Jekaterinburgu pod sumnjom za špijunažu u korist vlade SAD.

Kako navodi FSB, Gerškovič je, "po instrukcijama američke strane, prikupio informacije koje predstavljaju državnu tajnu o aktivnostima jednog od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa".

Novinaru preti kazna do 20 godina zatvora.

Slučaj strogo "poverljiv", Gerškovič se izjasnio da nije kriv

Krivični postupak protiv američkog državljanina Evana Gerškoviča klasifikovan je pod oznakom "strogo poverljivo", rekao je u četvrtak za TASS izvor u policiji, dodajući da se osumnjičeni izjasnio da nije kriv.

Foto: Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

- Slučaj Geršković je klasifikovan pod oznakom "strogo poverljivo" zbog relevantnih informacija sadržanih u predmetu. Sam pritvorenik se izjasnio da nije kriv - rekao je izvor, uzdržavajući se od bilo kakvih drugih komentara.

- Sud je usvojio zahtev istrage i za Gerškovića odredio preventivnu meru pritvora do 29. maja - rekao je izvor.

Ročište je održano iza zatvorenih vrata, zbog poverljive prirode predmeta. 

 

Ostavite komentar