Vesti > Svet

EKSPLOZIVNO u Francuskoj: POŽARI, suzavci, PLJAČKE - protesti DRMAJU stolicu Makronu

Među demonstrantima su bile manje grupe anarhista "Crnog bloka"

Izvor: K1info/Tanjug

23/03/2023 > 19:36

podeli vest:

EKSPLOZIVNO u Francuskoj: POŽARI, suzavci, PLJAČKE - protesti DRMAJU stolicu Makronu
Foto: Tanjug/AP


Demonstranti ljuti na predsednika Francuske Emanuela Makrona i njegov plan da podigne starosnu granicu za penziju blokirali su pristup terminalu aerodroma u Parizu, sedeli na železničkim šinama, sukobili se sa policijom i bacali projektile na policijsku stanicu tokom današnjih demonstracija održanih širom Francuske.

Policija je upotrebila suzavac da bi rasterala demonstrante u zapadnom gradu Nantu, preneo je Rojters.

U Renu su koristili vodene topove, vidi se na snimcima BFM TV.

Takođe, na zapadu u Lorijenu, projektili koje su bacali demonstranti izazvali su manji požar u dvorištu policijske stanice.

Žerar Darmanin, francuski ministar unutrašnjih poslova, napisao je na Tviteru da su napadi na podprefekturu i policijsku stanicu u Lorijenu neprihvatljivi.

- U mislima sam sa povređenim policajcima. Ova dela ne mogu proći nekažnjeno - istakao je on, preneo je BBC.

I aerodrom Roasi-Šarl de Gol kod Pariza bio je pogođen, dok su nedaleko od Tuluza na jugozapadu zemlje, demonstranti zapalili gomilu otpada i blokirali saobraćaj na autoputu.

- Postoji mnogo besa, situacija je eksplozivna - istakao je lider sindikata CGT Filip Martinez na početku mitinga u Parizu.

U centru Pariza, gde su demonstracije uglavnom bile mirne, policija je upotrebila suzavac nakon što su demonstranti bacili projektili i zapaljene kante. Restoran Mekdonaldsa je opljačkan. Među demonstrantima su bile manje grupe anarhista "Crnog bloka".

Sindikati strahuju da bi protesti mogli postati nasilniji ako i dalje ne bude političkog odgovora vlade. Sindikat CGT je saopštio da je oko 800.000 ljudi marširalo u prestonici. Lideri sindikata pozvali su na smirenost, ali su ljuti zbog, kako su naveli, Makronovih provokativnih komentara.

Makron je izjavio da će zakon stupiti na snagu do kraja godine, uporedivši proteste sa napadom na američki Kapitol 6. jnuara 2021.    

Sindikat srednjoškolaca (FIDL) saopštio je jutros da je više od 400 srednjih škola trenutno blokirano. To znači da su učenici došli u školu, ali ne pohađaju nastavu. FIDL je naveo da je to istorijsko postignuće.     

Francuska premijerka Elizabet Born upotrebila je prošle nedelje specijalnu proceduru da progura nepopularan predlog zakona o reformi penzionog sistema, kojom je starosna granica za odlazak u punu penziju pomerena za dve godine sa 62 na 64 u parlamentu te zemlje bez glasanja.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je u sredu saopštio da će zakon stupiti na snagu do kraja godine, uprkos porastu nezadovoljstva širom zemlje.

 

Ostavite komentar