Vesti > Svet

AMERIČKI DRON pao zbog oštrog manevra: RUSKI AMBASADOR hitno pozvan u Stejt department

Dron sa isključenim transponderima leteo je u pravcu ruske granice u regionu Krima

Izvor: K1info/Tanjug

14/03/2023 > 20:44

podeli vest:

AMERIČKI DRON pao zbog oštrog manevra: RUSKI AMBASADOR hitno pozvan u Stejt department
Foto: Pexels.com


Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je američka bespilotna letelica MQ-9 pala u Crno more zbog oštrog manevra, kao i da ruski lovci na američku letelicu nisu otvorili vatru, niti su imali bilo kakav kontakt sa njom.

 

U saopštenju se navodi sa je američka letelica narušila granice područja režima za korišćenje vazdušnog prostora iznad Crnog mora, zbog čega su ruski borbeni avioni poslati da je presretnu.

Kako navode, dron sa isključenim transponderima leteo je u pravcu ruske granice u regionu Krima, prenose RIA Novosti i navodi da je  američka letelica usled oštrog manevrisanja nekontrolisano letela, izgubila visinu i pala u vodu. 

Evropska komanda Oružanih snaga SAD saopštila je ranije danas da se američki dronom MQ-9 srušio u Crno more posle sudara sa ruskim borbenim avionom Su-27 u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora.

Portparol američkog ministarstva spoljnih poslova Ned Prajs rekao je da je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov pozvan danas u Stejt department nakon incidenta sa američkim dronom koji se srušio u Crno more.

Dodao je da SAD direktno komuniciraju sa ruskom stranom na visokom nivou kako bi prenele svoj stav u vezi sa incidentom.

 

 


 

 

Ostavite komentar