Vesti > Svet

Ova jahta nekada je bila SIMBOL SADAMOVOG BOGATSTVA, pogledajte ČEMU DANAS SLUŽI

U danima bezvlašća koje je usledilo posle pada bivšeg iračkog predsednika, jahta je ogoljena i opljačkana

Izvor: K1info/rts.rs

17/03/2023 > 18:46

podeli vest:

Ova jahta nekada je bila SIMBOL SADAMOVOG BOGATSTVA, pogledajte ČEMU DANAS SLUŽI
Foto: screenshot ABC News


Simbol nekadašnje moći i bogatstva bivšeg predsednika Iraka, Sadama Huseina, jahta El Mansur duga 121 metar, koja je izgrađena osamdesetih godina, danas je jedno od omiljenih mesta za izletnike i ribare koji se penju na olupinu da pecaju ili piju čaj.

- Kada je bila u vlasništvu bivšeg predsednika, niko nije smeo ni da joj se približi - rekao je ribar Husein Sabahi, koji uživa da na kraju napornog dana odmori na reci uz šoljicu čaja sedeći na olupini.

- Ne mogu da verujem da je ovo pripadalo Sadamu, a da ja sada sedim na njoj - rekao je Sabahi.

Sadam je izdao naređenje da jahta, na koju se on nikada nije ukrcao, bude prebačena u luku Um Kasr u Basri na čuvanje, samo nekoliko nedelja pošto je invazija počela 20. marta 2003. godine.

Jahta je bila jedna od meta savezničkih snaga koje su izvršile invaziju na Irak, a kasnije se prevrnula i ostala nasred plovnog puta reke Šat el Arab.

U danima bezvlašća koje je usledilo posle Sadamovog pada, jahta je ogoljena i opljačkana, i odneto je sve, od lustera i nameštaja do delova metalne konstrukcije.

El Mansur je jedna od tri jahte koju je posedovao Sadam Husein, mogla je da primi 200 gostiju i imala je heliodrom.

Američki zvaničnici su 2003. godine procenili da su Sadam Husein i njegova porodica na nezakonit način prikupili imovinu vrednu do 40 milijardi dolara.

Druga njegova jahta je u Basri pretvorena u hotel.

Iako neki Iračani smatraju da olupinu treba sačuvati, sve dosadašnje vlade nisu uspele da izdvoje sredstva za njeno izvlačenje i obnovu.

- Ova jahta je kao vredan dragulj, kao retko remek delo koje čuvate kod kuće - rekao je Zahi Musa, pomorski kapetan koji radi u iračkom ministarstvu saobraćaja i dodao:

- Tužni smo što danas izgleda ovako.

 

 

 

Ostavite komentar