Vesti > Svet

Danas je DAN SVETOG PATRIKA: Jeste IRSKI PRAZNIK, ali se SLAVI ŠIROM SVETA

Na ovaj dan jede slanina sa kupusom, sluša se irska muzka i pije se pivo

Izvor: K1info

17/03/2023 > 07:06

podeli vest:

Danas je DAN SVETOG PATRIKA: Jeste IRSKI PRAZNIK, ali se SLAVI ŠIROM SVETA
Foto: Wikipedia.org/Miguel Mendez from Malahide


Dan Svetog Patrika, irski nacionalni praznik, slavi se 17. marta. Tradicija proslave ovog praznika stara je više od 1.000 godina i to je jedan od najveselijih verskih praznika. Slavi se u Irskoj, ali i u drugim krajevima sveta gde žive Irci.

Na Dan Svetog Patrika, irske porodice ujutro tradicionalno idu u crkvu, a popodne slave uz pesmu i ples. Na ovaj dan prekida se post na jedan dan, služi se pivo i tradicionalna irska jela pripremljena od slanine i kupusa. Ovo je izuzetno veseo praznik. Zelena boja je dominantna pri dekorisanju, a postoji i običaj da onoga ko na sebi nema nešto zeleno svako dete ima pravo da uštine.

Foto: Pexels.com

 

Tradicionalni simboli praznika Dan Svetog Patrika su detelina sa tri lista (shamrock) i zelena boja.

Jedan od običaja je da se na dan praznika dragim osobama poklanja nakit sa ukrasima u obliku deteline, izrađenim od smaragda, dragog kamena izrazito zelene boje.

Legenda o Patriku

Sveti Patrik je doneo hrišćanstvo u Irsku. Živeo je u petom veku i rodom je bio Britanac po imenu Sukat. Kao dečaka su ga oteli irski pirati i prodali ga kao roba. Za šest godina, koliko je bio u Irskoj kao rob, odlično je naučio jezik i običaje irskog naroda. Bog mu se prikazao i naučio je da se moli i sluša božje poruke. Jedne noći u snu je čuo reči: „Evo, tvoj brod je spreman” i znao je da je došlo vreme za beg. Uspeo je da se vrati u Englesku, roditeljima, ali je dobio božanski zadatak da se vrati u Irsku i uputi irski narod u hrišćanstvo. Za života je sagradio mnogo crkava širom Irske i pokrstio veliki broj Iraca. 

U Irskoj se Dan Svetog Patrika tradicionalno smatra religioznom svetkovinom i sve do 1970. godine zakonom je bilo zabranjeno ugostiteljskim objektima da rade na taj dan. Početkom 1995. godine irska vlada započela je kampanju da se Dan Svetog Patrika iskoristi kao reklama za turizam i promociju Irske. Festival koji se na Dan Svetog Patrika organizuje u Dablinu poseti više od milion ljudi.

Foto: Wikipedia.org/Kenneth Allen

 

Dan Svetog Patrika danas se slavi širom sveta, a u SAD je dobio novu dimenziju. Na ovaj dan širom zemlje organizuju se parade, trke i slične manifestacije. Služi se jarko zeleno pivo obojeno jestivom bojom, što se u Irskoj ne može videti. U Čikagu i još nekim američkim gradovima se čak i reka boji u zeleno na nekoliko sati.

Foto: Pexels.com

 

Poznati simbol je i Leprikon, mali bradati muškarac obučen u zeleno. U keltskoj tradiciji ovi čovečuljci su bili male zlice, koje su i vile izbegavale. Prema „legendi”, koja je zapravo smišljena u marketinške svrhe, ovi mali čovečuljci su obućari koje je najlakše pronaći ako se prati zvuk njihovog čekića. A važno ih je pronaći i uhvatiti zato što jedino oni znaju tajnu lokaciju ćupa sa zlatom.

Foto: Wikipedia.org/J. Crocker

 

U Beogradu se od 2013. godine proslavlja Dan Svetog Patrika. Ovaj praznik obeležava se nizom manifestacija povezanih sa irskom kulturom i tradicijom (koncerti, filmovi, pozorišne predstave, izložbe i sl.), a pojedini značajni objekti tokom noći osvetljeni su zelenom bojom.

Proteklog vikenda otvoren je 11. Beogradski irski festival, koji će tokom ove nedelje predstaviti publici i interesantnu selekciju irskih filmova, a koncerte spremaju Orthodox Celts i Irish Stew.

 

 

 

Ostavite komentar