Vesti > Svet

Kakva je ovo PRAVDA? Žrtvi NASILJA pomagala da ABORTIRA i - osuđena

Abortus je zabranjen u Poljskoj, osim u slučajevima silovanja i incesta ili kada je život ili zdravlje majke ugroženo.

Izvor: K1info/rts.rs

15/03/2023 > 10:03

podeli vest:

Kakva je ovo PRAVDA? Žrtvi NASILJA pomagala da ABORTIRA i - osuđena
Foto: Pexels.com


Aktivistkinja nevladine organizacije Abortion Dream Team Justina Vidzinska optužena je za pomaganje ženama da abortiraju i za nedozvoljeno držanje lekova, zbog čega u Poljskoj preti kazna do tri godine zatvora. 

Vidzinska je osuđena na osam meseci društveno korisnog rada, saopštila je poljska nevladina organizacija Abortion Dream Team. Aktivistkinja tvrdi da je želela da pomogne žrtvi nasilja u porodici. Izjasnila se da nije kriva i najavila žalbu. Na sudu se branila da je tablete poslala ženi koja je žrtva nasilja u porodici.

Takođe je potvrdila da će nastaviti da odgovara na telefonske pozive koje ugrožene žene upućuju Abortion Dream Teamu, čiji je Vidzinska suosnivač, da bi pomagala ženama u nevolji. Prema podacima organizacije, Vidzinska je prošle godine pomogla u 44.000 abortusa.

Prema Abortion Dream Team-u, u slučaju koji je Vidzinsku doveo na sud, žena je pozvala telefonsku liniju za abortus i zatražila pomoć u prekidu trudnoće. Aktivistkinja je ženi, žrtvi nasilja u porodici, poslala tablete poštom, koje je imala kod kuće, ali ih je partner ove žene pronašao i prijavio policiji.

 

- Pilule koje sam imala za ličnu upotrebu i poslala ih Anji trenutno su najsigurniji način za prekid trudnoće u Poljskoj. Nisam želela da žena rizikuje život preduzimajući opasne korake, jer je ovo rešenje jednostavno i medicinski bezbedno - rekla je Vidzinska na suđenju.

Poljska ima jedan od najrestriktivnijih zakona o abortusu u Evropi. Abortus je zabranjen u zemlji, osim u slučajevima silovanja i incesta ili kada je život ili zdravlje majke ugroženo.

Zakon je dodatno pooštren 2020. godine, kada se Ustavni sud složio sa vladom i presudio da je prekid trudnoće neustavan. Na pooštravanje zakona Poljakinje su reagovale protestujući širom zemlje. 

Zabranjena je i pomoć u prekidu trudnoće, a prema Amnesti internešenelu, poljski sud je izrekao prvu takvu kaznu u Evropi.

- Krivi jer nudimo pomoć - objavili su na svom Tviter nalogu aktivisti iz organizacije Abortion Dream Team posle presude. 

Prema rečima Natali Bronijarcik, takođe aktivistkinje iz ove poljske organizacije, politika je odigrala ulogu u slučaju Vidzinska. 

- Smatramo da tužilac nije tražio maksimalnu kaznu jer je izborna godina - rekla je ona, dodajući da istraživanja pokazuju da većina građana Poljske podržava liberalizaciju zakona o abortusu.

 

Ostavite komentar